Реклама / Ads
0| 6774 |20.12.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Традиции: Най-красивата коледна песен става на 200 години (видео)

.
Коледната песен се е пяла от от Елвис Пресли, от театралните кукли на ”Мъпет шоу”, и дори от германска хеви метъл група.
На Рождество навсякъде по света звучи една и съща песен - ”Тиха нощ, свята нощ”. Тази година Австрия ще отбележи второто столетие на песента. Точно на 24 декември в църквата в Оберндорф край Залцбург ще прозвучи песнопението, там където е изпълнена за първи път през 1818 година.
 

Сред многото поканени в Австрия за отпразнуването на 200 годишнината на коледната песен се заговори, че е изпратена покана и до Папата. Според някои песента има неизвестен автор. Според други тя  е съвместна творба на Йозеф Мор, който е съчинил шестте куплета на "Stille Nacht, Heilige Nacht" и на местния учител и органист Франц Грубер, който е създал мелодията.

 

Едва ли по времето, когато Европа е разтърсена от Наполеоновите войни, авторите на песента са си представяли, че тяхното произведение ще се пее през вековете на стотици чужди езици. Днес песента е преведена на почти 300 езика и диалекти.

 

Ето и историята на тази прекрасна коледна песен:

 

През 1831 година в Германия тя се появила едновременно в два песенни сборника в Берлин и Дрезден. И в двата вместо името на автора пишело: "Авторите на текста и музиката са неизвестни". Пруският крал Фридрих Вилхелм ІV за първи път я чул през зимата на 1853 г. Толкова я харесал, че извикал придворния концертмайстор и му заповядал да намери автора на песента. Заповедта на краля обаче останала неизпълнена цяла една година. Съвсем случайно през декември 1854 г. „загадката” била разкрита.

 

Директорът на хора на австрийския град Залцбург, добър познат на концертмайстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата Феликс Грубер, който според него постоянно пеел грешно популярната вече коледна песен. На направената му забележка юношата отговорил доста самоуверено: "У дома ние винаги пеем "Тиха нощ" точно по този начин. Моят баща по-добре от Вас знае как е правилно да се пее. В края на краищата той е написал тази песен".

 

Изненаданият от тази новина директор на хора, захвърляйки всички ангажименти, заминал за Халяйн, където живеело семейство Грубер и се уверил, че местният органист и ръководител на църковния хор 67-годишният Франц Грубер наистина е неизвестният тайнствен автор на музиката на "Тиха нощ, свята нощ...", търсен по заповед на пруския крал. За автор на текста Грубер назовал своя приятел, свещеника Йозеф Мор. Грубер разказал и своята версия за написването на песента:

На 23 декември 1818 г. помощник викарият на църквата "Свети Николай" в Оберндорф, градче на 20 км от Залцбург, Йозеф Мор с ужас открил, че мишките са прегризали меха на органа. Какво да прави? Не може да има рождественска меса без музика! И тогава му хрумнало да направи много тържествена песен, за да е наистина празнична службата. На лист хартия, почти на крак, той нахвърлил няколко стиха и се понесъл към съседното градче Арнсдорф, където живеел учителят и органистът Грубер. След доста дълги уговорки музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал към стиховете мелодия, която трябвало да се изпълни от двама солисти и хор в съпровод на китара.

 

"Тиха нощ, свята нощ" е прозвучала за първи път на 24 декември 1818 г. под свода на църквата „Свети Николай” в Оберндорф. По-късно Карл Маухер, майстор на органи, няколко пъти посещавал църквата, за да ремонтира органа, намерил копие от композицията и я отнесъл у дома. Така коледната песен бързо се разпространила отначало в Австрия, а после и в съседна Германия. Доста време са я смятали за тиролска народна песен.

 

Истината леко се разминава с историята на Грубер. Немският текст е написан от Йозеф Мор още през 1816 година, когато той е млад свещеник, назначен в църквата в Марифар, Австрия. Не е ясно какво точно е вдъхновило Мор да съчини своята поетична версия за раждането на Христос. Той не забравя своето съчинение, когато след година се връща в Оберндорф. Авторът на стиховете Мор обаче така и не дочакал да стане известен. През 1848 година, на 56 годишна възраст той умира в пълна нищета. Органистът Грубер имал късмет и макар със закъснение от цели 36 години, славата достига до него и краят на дните си той прекарал в заслужена почит. Но споменът и за двамата автори е жив и сега. В Оберндорф върху църквата „Свети Николай” може да се види надпис: "Учителят Франц Грубер създаде тук на 24 декември 1818 година мелодията, а викарият Йозеф Мор написа също тук текста на песента "Тиха нощ, свята нощ".

 

Днес песента е най-популярната коледна песен на всички континенти. Претъряла е над 300 превода, издадена е в над 180 версии на 121 езика. Написана от непознат музикант и скромен викарий, божественото й послание пресича граници и докосва човешките сърца навсякъде по света.

 

"Тиха нощ" става част от официалния репертоар на Залцбургската енория през 1866 г., а после се прочува из целия тиролски регион. Става част и от репертоара на две семейни тиролски групи - "Щрасер" и "Райнер", които през XIX век гастролират из Европа и Съединените щати. В средата на XIX век възниква и англоезичната версия.

 

Редица звезди от Елвис Пресли до Селин Дион са изпълнявали "Тиха нощ". Коледната песен се е пяла от театралните кукли на "Мъпет шоу", от германска хеви метъл група и дори от хор от кози.

 

Чуйте я за да се насладите на вълшебството в нея.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5398 |20.12.2018 Традиции: Коледната звезда е разкош . 4| 9555 |22.10.2015 Най-красивата сграда в София на крачка от разрушение . 2| 7216 |11.06.2015 Снимка на Пловдив стана най-красивата на света . 0| 5425 |19.12.2014 "Коледна магия" в музикалния театър с маестро Ушев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads