Реклама / Ads
2| 6684 |25.05.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Турският "Зимен сън" взе "Златната палма" в Кан

.
Турският режисьор Нури Билге Джейлан, отличаван в Кан за четири свои предишни филма, стана лауреат и на "Златната палма" с най-новата си творба - "Зимен сън" (Kis Uykusu), която взе също и наградата на международната кинокритика ФИПРЕСИ. Семейната драма, чието действие се развива в Централна Анадола, беше и най-дългият филм в конкурсната програма - три часа и 16 минути.
 

 

Джейлан посвети наградата си "на младите хора в Турция, които се простиха с живота си през последната година" и благодари на директора на фестивала Жил Жакоб, който напуска поста си. Престижното отличие съвпада с вековния юбилей на турското кино.

Джулиан Мур в Map to the Stars на реж. Дейвид Кроненбърг спечели наградата за най-добра актриса, след като се представи на фестивала и като ново попълнение в "Игрите на глада", чиято трета екранизация е по кината наесен, информира bulevard.bg.

Втората по значимост награда - Гран при, бе присъдена на Les Merveilles (Чудесата) - история на съзряването, режисирана от Алис Рорвахер, чието действие се развива в северните италиански провинции.

Наградата на журито бе присъдена на два филма: Goodbye to Language на ветерана Жан-Люк Годар и Mommy на 25-годишния Ксавие Долан, който благодари специално на председателката на журито Джейн Кемпиън за влиянието, оказано му от нейния филм "Пианото", за да създава образи на силни жени, "не жертви и не обекти".

Призът за режисура отиде при американеца Бенет Милър за най-новата му биографична драма (след "Капоти" и "Кешбол") - Foxcatcher, с Марк Ръфало, Чанинг Тейтъм и Стив Карел в нетипична за комедийното му амплоа роля, която може да му донесе и "Оскар".

 

Руският "Левиатан" донесе на режисьора Андрей Звягинцев отличието за сценарий, в съавторство с Олег Негин.

Наградата за най-добра мъжка роля получи Тимъти Спол като английския живописец от XIX в. Джоузеф Търнър в друг биографичен филм - "Г-н Търнър" на Майк Лий.

"Златна камера" за дебют получиха тримата режисьори на Party Girl: Мари Амашукели, Клер Бюргер и Самуел Тайс (Франция).
Документалната драма разказва за 60-годишна жена, напуснала работата си в нощен клуб, за да се омъжи и посвети на семейството си и своите четири деца.

Филмът взе и приза за актьорски ансамбъл в секцията "Особен поглед".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6819 |24.05.2014 Библиотеки се превръщат на книгохранилища . 1| 6159 |23.05.2014 Русе се бори за най-дълъг комикс в света . 7| 8293 |22.05.2014 Алеко и Бай Ганьо си говорят на "Витошка" . 1| 8073 |21.05.2014 Вежди Рашидов реди акварели в галерия „Арте“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads