Реклама / Ads
0| 5221 |31.03.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Ученици от диаспората ни стават граждани на Европа

.
„Перспективи пред младите в Европа“ е мотото на XVIII-ия международен семинар на Фондация Българска Памет, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“.
 
Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция, чрез транснационално сътрудничество и мобилност на младежи от държавите-членки и от страните кандидатки за членство в Евросъюза. 

Семинарът ще бъде открит за девета поредна година в град Варна с официално приветствие към участниците от президента на Република България Росен Плевнелиев. В XVIII-тото издание на инициативата по покана на д-р Врабевски в морската ни столица ще си дадат среща 150 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония, за да научат повече за развитието на европейската идея и за младежките политики за предприемачество и активен старт, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз. 

Официалните гости на церемонията по откриването ще бъдат - ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България и кметът на Варна Иван Портних. Двете организации стоят зад инициативи, които дават възможност на повече млади хора да си отговорят на въпроса какво ги прави европейци, а също и зад идеята за приобщаване на страните от Източна Европа към процеса на европейската интеграция. 

„Стараем се да наложим тези семинари като традиция с мултиплициращ ефект – и от гледна точка на участниците, и на инвестициите, които правим във всеки един младеж. Младото поколение българи трябва да носи духа на европейската културна идентичност и същевременно да съхрани родните ни традиции и общностни устои. Убеден съм, че успяваме успешно да изграждаме чувство на собствената им стойност и да ги  мотивираме за бъдещата им реализация - като професионалисти и съзнателни членове на общото европейско  семейство“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. бе отличен за инициативата си „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с най-високото отличие на  Европейския парламент – „Гражданин на Европа“. 

XVIII-ият Пролетен семинар на Фондация Българска Памет ще продължи до 9 април във Варна с лекции и интерактивни занимания с акцент върху историческото наследство и националната памет, европейската културна идентичност и възможностите за мобилност и  предприемачеството за най-младите. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6377 |12.06.2015 Наши роми стават Боливуд звезди . 2| 12774 |01.11.2013 Николай Милчев: Искам зениците на учениците ми да са пълни . 6| 6472 |07.12.2012 К. Донев забавлява младежи от диаспората с "Възгледите на един учител" . 0| 6983 |03.08.2009 Никола Гюзелев пее със свои ученици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads