Реклама / Ads
9| 6849 |10.11.2007 АРТ ДЖУНГЛА

Да уловиш голямата риба или да станеш голям режисьор

.
Вече 40 години Дейвид Линч е в голямото кино, режисьорът бе у нас и представи Университет за непобедимост – проект, впечатляващ със своята проницателност. За нашите читатели публикуваме откъси от неговата книга „Да уловиш голямата риба”.
 

 

Александър Иванов

Първите плахи стъпки на Линч в киното започват през 1967 година, когато той заснема „Шестима мъже се разболяват” – едноминутна лента, година по-късно той успява да заснеме 4 минутното филмче „Азбуката”. С упоритост и постоянство продължава нататък снимайки „Бабата”, „Ампутираната”, „Гумена глава”, стигайки до първия си по-сериозен успех с „Човекът слон”, в който участват Антъни Хопкинс, Ан Банкрофт, Джон Гилгуд и Уенди Хилър. С него обира 3 награди БАФТА за най-добър филм през 1980 година и филмът има 8 номинации за „Оскар”, 4 за „Златен глобус” и номинация за „Грами” за оригинална филмова музика. Следlynch_paris.jpg фантастиката „Дюн” идва поредният фурор, който Дейвид Линч предизвиква в киното, през 1986 излиза „Синьо кадифе”, верен на традицията, Линч поверява музиката на Анджело Бадаламенти, а актьорския състав е незабравим – Денис Хопър, Изабела Роселини, Кайл Маклоклън, Лора Дърн и Дийн Стокуел. „Синьо кадифе” обира овациите на естетски настроената публика и се превръща в култова лента за всеки киноман. Следва „Туин Пийкс” – каквото и да кажем за този сериал ще е недостатъчно. Когато го излъчваха по БНТ улиците бяха празни, а зрителите с нетърпение чакаха всеки следващ от 29-те епизода, за да се разплете мистерията в малкото градче, изобилстващо от странни типажи с вродена ексцентричност. За този драматичен сериал Линч и неговия екип печелят 3 награди „Златен глобус” и огромен брой номинации на всевъзможни кинофестивали. Сериалът е познат и от по-скорошното му излъчване, този път по Нова телевизия, но си заслужава да споменем, че качеството бе крайно лошо и вероятно от тази медия са закупили копие на сериала, което трудно може да се нарече напълно професионално. Вече със световна слава, Дейвид Линч заснема „Диво сърце”, продължението на „Туин Пийкс” – „Огън, следвай ме”, „В ефир”, „Хотелска стая”, „Изгубената магистрала”, „Мълхоланд Драйв” и „Инланд Емпайър” през миналата година. Интересно и любопитно е да отбележим, че освен филмов режисьор, Дейвид Линч прави и 4 реклами за парфюма на Калвин Клайн, промоционален спот за турне на Майкъл Джексън, две реклами на известната на всички прекалили с алкохола „Alka-Seltzer”, както и реклама за „Sony Playstation 2”. Ценител на изисканите аромати, режисьорът снима и реклами за парфюми на Ив-Сен Лоран и Кристиан Диор, както и клиповете „Wicked Game” с Крис Айзък, „Unfinished Sympaty” на „Масив Атак”, „Danderous” на Майкъл Джексън и „Longing” на Йошики. Откъсите от „Да уловиш голямата риба” публикуваме с любезното съдействие на издателство „Колибри”. 

 

lynchlocations.jpgИдеите са като рибите. Ако ще ловите дребна риба, оставате на плиткото. Но ако искате да уловите голяма риба, трябва да влезете надълбоко. В дълбокото рибите са по-силни и по-истински. Там те са огромни и абстрактни. И много красиви. Аз търся една определена риба, която е важна за мен – тази, която може да се превърне в кино. Но там в дълбокото е пълно с всякакви риби. Има риби за бизнес, риби за спорт – има риби за всичко. Всичко, което значи нещо и има някакъв смисъл, идва от „най-дълбокото”. Модерните физици го наричат „Обединеното поле”. Колкото повече неща обхващат възприятията и съзнанието ви, толкова повече се приближавате към него и толкова по-големи стават рибите, които може да уловите.

 

Пуснете светлината

 

Ние сме като електрически крушки. Когато блаженството започне да расте вътре във вас, то е като светлина, огрява всичко наоколо. Когато влезете в стая, където е имало скандал, усещането не е приятно. Усещате го. Дори скандалът да е приключил, вие пак го усещате. А ако влезете в стая, където някой е медитирал, ще усетите блаженството. И това усещане е много приятно. Всички ние влияем на околната си среда. Наслаждаваме се на тази светлина вътре в нас и колкото по-силна става тя, толкова по-голяма става насладата ви. И тази светлина ще се простира все по-надалече и по-надалече.

 

Съвет

 

Бъдете верни на себе си. Нека гласът ви се чува ясно, не оставяйте никой да си играе с него. Никога не се отказвайте от добра идея, но никога не приемайте лоша идея. И медитирайте. Много е важно да се докоснете до Аз-а, до чистото съзнание. Това наистина ми помогна и мисля, че би помогнало на всеки кинотворец. Потопете се навътре, съживете блаженството на съзнанието. Развивайте интуицията си и бъдете по-щастлви. Усетете радостта от работата. И тогава ще излъчвате едно спокойно сияние. Приятелите ви ще бъдат много щастливи. Всички ще искат да седнат до вас. И ще започнат да ви дават пари!

 

В заключение

 

Обичам да улавям идеи и обичам да медитирам. Обичам да съживявам единството. Мисля, че това прави живота ни по-добър. Просветлението може би е още далеч, но когато вървите към светлината, нещата стават все по-ярки и светли с всяка следваща стъпка. За мен всеки следващ ден е по-добър от предишния. Мисля, че съживяването на единството ще доведе до световен мир. Нека всички са щастливи. Болестите да остават далеч от тях. Нека виждаме щастие, накъдето и да погледнем.

 

Фондацията за обучение, базирано на съзнанието „Дейвид Линч” може да посетите на адрес: www.DavidLynchFoundation.org.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7270 |06.11.2007 Валери Петров с наградата "Паисий Хилендарски", заслужава и "Нобелова" . 3| 7210 |28.10.2007 „Приказка за стълбата" изгуби онзи смисъл . 4| 7704 |17.10.2007 Йосиф Перец, котешки истории и още нещо . 5| 8897 |04.10.2007 Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads