Реклама / Ads
1| 13236 |16.02.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Уникални находки от злато, керамика и камък възкръсват в изложба

.
Тракийско злато от Китова могила, Сливенско Източник: фото архив на НАИМ при БАН
Най-представителните обекти и находки, открити през археологическо лято 2009 представя в изложба днес Националният архелогологически музей в столицата.
 

Събрала на едно място 300 забележителни археологически паметници от фондовете на 29 музеи в страната, експонирани в 26 витрини и 46 постера, тя представя по неповторим начин българската история и културата от палеолита до края на XIV век.

Подобаваща експозиционна площ в изложбата е отделена на най-ранните следи от човешка дейност по нашите земи, датиращи от палеолита, представени чрез автентични находки от белоградчишките пещери Козарника и Редака ІІ.

Праисторията и протоисторията е показана чрез експонати, открити в селищната могила Бургас, солодобивен център Провадия, новооткрито селище и производствен център Върхари (Кърджалийско) и скален комплекс Глухите камъни (Хасковско).


Праисторическа керамика

Постижения на тракийската археология е презентирана чрез археологическите паметници от царския гетски некропол в историко-археологически резерват Сборяново.

Впечатляващи експонати от гръцките колонии Одесос, Месембрия, Аполония и Дионисополис илюстрират по неоспорим начин истинския културен разцвет по нашите земи през античността.

Изключителен интерес представляват тракийските находки от римската епоха в Китова и Попова могила (Сливенско); Куртова могила (Радневско) и надгробна могила край село Бояново, (Елховско).

Забележителни са паметниците, открити по време на продължителното системно проучване на градските центрове от римските провинции Долна Мизия и Тракия – Филипопол, Марцианополис, Августа Траяна, Монтана, Сексагинта Приста и други.


Античният Пловдив - Филипопол

В експозицията са вкючени уникални находки от средновековните обекти от Първото и Второто български царства – Плиска, Преслав, Велико Търново (разкопки на Трапезица) и Перперикон, които се считат за едни от най-важните постижения на археологията в България през последните години.

Подобаващо място в изложбата имат и археологическите паметници, открити на територията на обекти по трасето на автомагистрала “Тракия”, чието проучване дава ценна научна информация за историческото ни минало.

Изложбата “Българска археология 2009”, с куратор Здравко Димитров, може да бъде видяна от 16 февруари до 1 май 2010 г.в залите на НАИМ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6160 |16.02.2010 Антично съкровище представят в НИМ . 0| 5963 |15.02.2010 Продуценти надигат глас за повече пари и време . 0| 5923 |15.02.2010 Километрични опашки за билети на юбилейното Берлинале . 9| 38656 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads