Реклама / Ads
3| 4821 |05.11.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Вадят на светло частните колекции до 20 ноември

.
Вежди Рашидов
На 20 ноември тази година изтича срокът, в който родните колекционери трябва да регистрират своите колекции от антики. Това изискване е разписано в новия Закон за културното наследство.
 

По думите на министъра на културата Вежди Рашидов до момента над 200 колекционери са изпълнили задължението си да подадат искане за идентификация и регистрация на археологически ценности, предаде "Фокус".

Рашидов обясни, че в Закона за културното наследство е въведено задължение за лицата, притежаващи движими археологически паметници на културата в едногодишен срок от влизането на закона в сила да поискат тяхната идентификация и регистрация като движими културни ценности. Собствениците на културни ценности имат възможност да ги представят пред публика у нас и в чужбина и да кандидатстват по международни програми за финансиране. По смисъла на Закона собствениците на такива ценности са задължени да ги опазват и да осигуряват достъп до тях, както и да уведомяват компетентните органи в случай на увреди и посегателство, каза Рашидов. В МК към момента са постъпили искания от над 200 лица, които са изпълнили задължението си за искане за идентификация и регистрация на археологическите ценности. Колекции от културни ценности, различни от археологически ценности могат да се регистрират по всяко време, напомни министър Рашидов. Археологически ценности също могат да се регистрират по всяко време, стига техните собственици да предоставят документ, удостоверяващ начина на придобиване.

Относно издирването на колекции, нерегистрирани в рамките на законовия срок, културният министър заяви, че културното министерство няма следствено- издирвателни функции и права. МК поддържа много добри и ползотворни контакти с МВР и Прокуратурата, както и с Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите, каза Рашидов.

Според депутата от Коалиция за България Антон Кутев, за да се извърши регистрация на частните колекции в България  Министерството на културата (МК) трябва да издаде определени наредби и да има яснота до къде е стигнала регистрацията. С други думи, до 20 ноември трябва да се знае какво да се прави с колекциите, които не са регистрирани в срок, което касае взаимодействието между МК и МВР.

Търговията с ценности е част не от сивата, а от черната икономика в България, коментира Кутев. По думите му това е бизнес, който по доходност и по мащаб е напълно конкурентен на бизнеса с наркотици.

„Министерството на културата няма възможност да прави разследващи дейности, това е отговорност на МВР. Голямата задача на МК е със съдействието на МВР да се разработят механизми преди да изтече задължителния срок за регистрация на колекциите от културни ценности, който изтича на 20 ноември”, каза още червеният депутат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5314 |04.11.2010 Представят за първи път нобелистката Херта Мюлер . 2| 8304 |03.11.2010 Отиде си Владимир Владигеров . 4| 5279 |03.11.2010 Централна гара - сцена на изкуството . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads