Реклама / Ads
68| 10822 |01.06.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Васа Ганчева: Извършва се поръчково убийство на свободното слово

.
Васа Ганчева
Най-оскърбителен е опитът да ме линчуват и да ме изправят пред трибунал шепа от най-корумпираните в журналистическата гилдия - Блъсков, Михнева, Табакова, Бакалов, Чолаков, пише Ганчева.
 

Отворено писмо разпространи Васа Ганчева по повод скандала, разразил се, след като "Станция нова” извади на светло таен запис как телевизионната коментаторка приема 1000 лв, за да похвали рубриката „Съдебен спор”. Тя пише дословно следното:

Уважаеми колеги,

Дори изпитвам неудобство да се обърна така към пишещото братство, не смятам, че принадлежа към великата ви гилдия. Но да пишеш е порив, призвание или необходимост, неотменна част от демокрацията, която би трябвало да не лишава никого от свещеното право на глас. За това не се иска партийна принадлежност. За това не е необходима длъжностна характеристика. За това са нужни талант, будно гражданско съзнание и трибуна.

Случилото се с мен е поредното поръчково убийство към свободното слово, мащабите, в които се разду нелепата история, излялата се помия върху личността и, поне досега, безупречната ми репутация нямат равни в историята на родните медии. Не ми бе предоставена възможност да се защитя, оневиня или поне поясня безсрамния компромат. Затова се обръщам към СБЖ и неговия сайт като най-достойната според мен професионална територия с няколко пояснения.
Истината е, че във видеото със скрита камера, нарушаващо тотално чл. 32 от Конституцията, ЛИПСВА частта, в която пратеникът на продуцентите Иван и Андрей ме уверява, че в. „Уикенд” ще бъде уведомен за предложеното ми допълнително стимулиране. Което напълно измества огневата точка на компромата.
Истината е, че хонорарът е форма на възнаграждение, определено от Закона и е абсурд да се счита за подкуп.
Истината е, че като пишеща на свободна практика не съм длъжностно лице, не съм на трудов, нито на граждански договор, не принадлежа към никой творчески или професионален съюз, работих за в.в. „Труд” и „Уикенд” общо десет години срещу, меко казано, скромни възнаграждения.

Истината е, че не се изживявам като критик, медиен експерт или журналист, телевизионер съм с 40-годишна практика във всички тв сфери и моята камбанария е тази на телевизионния професионалист.
Пиша и сътруднича на печата по въпроси на културата откак се помня. Притежавам болезнено чувство за справедливост, остър език и прям характер, които открай време никак, ама никак не са се харесвали ни на власти, ни на чиновници, ни на началници.

Дълги години искрено се радвах на оценката на обществеността, притежавам огромен архив с отзиви, гордея се, че в самотната си битка се осмелих да слагам пръст в раната и смело да посочвам язвите в телевизионните практики. Винаги съм изтъквала подлостта на зловещия сценарий, прилаган спрямо България, охотно прилаган от електронните медии, от техните чужди господари и родни измекяри.
Намирам, че най-страшната опасност е атаката срещу свещената духовност на нацията ни, унищожаването на традициите и ценностите ни, опростачването и гибелното тласкане надолу в пропастта на духовния мрак. Така спечелих безброй врагове, чиято низост сега лъсна в безумния скалъпен шантаж, на който станах жертва благодарение на личната си наивност.
Най-оскърбителен, обаче, е опитът да ме линчуват и да ме изправят пред трибунал шепа от най-корумпираните в журналистическата гилдия - Блъсков, Михнева, Табакова, Бакалов, Чолаков. Най-комично пък бе поведението на превърналия се отдавна в шут Г.Лозанов, който чрез моя „случай” генерализира и обяви журналистическата гилдия за корумпирана поне в 50 % от нейните изяви?!

Мога да понеса с вдигната глава огромното унижение и лишаване от хляб. Мога с вълнение да посрещна симпатиите на хилядите поддръжници и възмутени граждани. Мога и ще продължа изявите си във всички области на културния живот, защото съм режисьор, водещ, критик, преводач, актриса и компетенциите ми благодарение на цял живот труд са широкоспектърни.

Но не мога да понеса на мой гръб да се правят ужасяващи генерализации за българската журналистика, да се скалъпват квалификации и безсрамно да се разширява периметъра на омразата, породена от бездарие и комплекси.
Затова се обръщам към вас, журналистите на България, с призив да бъдете безкомпромисни и честни, яростни и неумолими в борбата за професионализъм, социална и лична справедливост. Пазете достойнството на прекрасната професия, която големият Стефан Продев наричаше „майка на демокрацията”.

1 ЮНИ 2011                                    С уважение: ВАСА ГАНЧЕВА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5816 |30.05.2011 Стратегия за БГ кино - може, ама друг път . 6| 9607 |30.05.2011 Европа почете Кирил и Методий в Елванген . 5| 5892 |26.05.2011 Магията на театъра през погледа на Стефан Вълдобрев . 9| 38673 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads