Реклама / Ads
0| 7024 |03.04.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Великият Брандо: Актьори, споделящи своя живот, гарантират болен стомах

.
Магнетичната усмивка на Марлон...
Невероятен, луд, гениален – що е то? Марлон Брандо, естествено. Един от най-великите актьори на всички времена. Бунтовник, ексцентрик, противник на конформизма. До него алкохол, скандали, разочарования и слава. Славата го връхлита още съвсем млад след участието му във филмите „Трамвай желание“, На кея“ и „Кръстникът“.
 
Днес щеше да има рожден ден. Роден на 3 април 1924 г. в Омаха, щата Небраска, САЩ. Брандо е считан за един от най-знаменитите филмови артисти. Преди славата е луд ученик със слаб успех, който карал мотор по коридорите на училището. После извоювал наградите "Еми", "Златен глобус", БАФТА и др.

След изключителния си успех в началото на кариерата си, Марлон Брандо изпада в безпаричие и творческа криза. Мнозина го отписват от киното. Той ги опровергава. През 1972 е г. Брандо се завръща с гръм и трясък. Той е на 48 години, когато играе ролята на дон Вито Корлеоне в невероятния филм на Франсис Форд Копола „Кръстникът“.

 

Ролята му на мафиотски бос остава и до днес едно от най-ярките изпълнения в историята на киното. През март 1973 г. по време на 45-ата церемония на Наградите на американската филмова академия никой не се изненадва, когато водещите, Лив Улман и Роджър Мур, обявяват Марлон Брандо за носител на наградата за най-добра мъжка роля. Всички обаче са шокирани, когато една млада актриса на име Сачин Литлефатър се качва на сцената вместо Брандо. Нейните предци са апачи от „Бялата планина“, а самата тя е активист за правата на индианците. Тя се съгласява след разговор с актьора да отхвърли наградата от името на Марлон Брандо. Следват аплодисменти, но и освирквания. За съжаление, кариерата на Литлефатър в голямото кино приключва след тази случка – нито една продуцентска компания не желае да я наеме, поради твърде отрицателното приемане на случката от обществото.

 

Брандо в "Кръстникът"

 

След „Кръстникът“ Марлон Брандо участва само в няколко филми. Всеки от тях обаче се превръща в класика – „Последно танго в Париж“ и „Апокалипсис сега“.

 

Някои от мислите и афоризмите на Брандо важат с пълна сила и днес. И у нас.

 

Брандо каза:

 

Щяха ли да ме аплодират, ако бях прекрасен санитарен техник?

 

Само този, който следва своя път, не може да бъде надминат.

 

Ако актьор е неспособен да импровизира, значи е получил ролята благодарение на жената на режисьора.

 

Ако нещо наистина е вредно за стомаха, това е актьор, който си разказва живота по телевизията.

 

Ако ми бяха предложили да мета пода в студиото за същите пари, които ми плащат като актьор, щях да мета пода…

 

Не търсете връзка между размера на вашите хонорари и вашия талант.

 

Ако всичко в живота ви върви добре – очаквайте неприятности. Аз лично се покривам с гъша кожа, когато нещата ми наистина вървят добре.

 

Звезда е човек, който седи на трон от захар под проливен дъжд.

 

Туземците от Южните морета не говорят английски, но техният запас от думи им стига, за да разделят холивудските филми на два вида: пиф-паф и чмок-чмок.

 

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5325 |02.04.2018 ”Хвърчащите хора” на Валери Петров ще се играе пак на 3-ти април . 0| 5920 |02.04.2018 Отбелязваме Международния ден на детската книга . 0| 6597 |31.03.2018 Пустинята запя на български под диригентската палка на Маестро Камджалов . 0| 6502 |28.03.2018 Издателство ”Слънце” представя ”Между сянката и светлината” от Силви Вартан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads