Реклама / Ads
2| 5188 |04.10.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Венци Мицов: За Общинския съвет музиката е шум

.
Венцислав Мицов
Трябва ли рязането с флекс и свиренето на пиано да бъдат приравнени с шума? По тази тема дискутираха в предаването „Тази сутрин” по bTV общинският съветник Иван Илиев, който е председател на Комисията по обществен ред и сигурност, и общинският съветник Венцислав Мицов.
 

Поводът беше наредбата за обществения ред, която Столична община прие, и по-конкретно частта, която трябва да защити гражданите от вредното влияние на шума.

Шумът е разделен в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото – шум от строително-монтажни дейности.

Забранява се вдигането на шум в делнични дни от 14 до 16 ч. и от 22 до 8 ч., а в почивни дни –от 14 до 16 ч.и от 21 до 9 ч.

 

Предвиждат се и глоби, които за физически лица са от 100 до 300 лева при първо нарушение и от 300 до 500 лева при повторно нарушение.

 

„По закон шум е всяко външно вредно или нежелано озвучаване. Дотолкова, доколкото свиренето на пиано може да бъде нежелано въздействие по закон, да, то е шум”, каза Иван Илиев.

 

Понятието „шум” не е вярно нито според закона, нито според наредбата на Общинския съвет, коментира обаче Венцислав Мицов. „Ние направо забранихме на децата в София да свирят, освен ако нямат разрешение на етажната собственост. Казахме им, че музиката и шумът са едно и също и за Общинския съвет музиката е шум”, допълни той.

 

Илиев припомни, че общественото обсъждане на наредбата е продължило повече от 40 дни, с две обществени обсъждания на живо. „Там гражданите поставиха много остро въпроса. Неслучайно имаме всяка година най-много жалби по отношение на шума. Гражданите искаха тотално да бъдат забранени репетициите в жилищни сгради за професионални цели, а тези за непрофесионални цели – да бъдат забранени тогава, когато пречат”, отбеляза Илиев.

 

„Няма спор, че в събота и неделя може да се ограничат часовете, в които да се свири, но да им казваш, че те са като чичото с флекса – това е смешно”, каза Мицов.

 

Според него, така при сигнал може да „арестуват Гошко, който е златен медалист по кларинет за миналата година в Провадия например”. „Или пък Пешо, който свири на барабани и подлудява целия блок”, допълни обаче Иван Илиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7456 |19.06.2018 Венци Мицов: Министърът на културата иска читалищата да му се “махнат от главата” . 12| 7083 |01.02.2018 Венци Мицов: Днес Народният съд е жив и е в душите ни . 13| 11095 |31.01.2018 Писателят Недялко Славов: Лъжите се гримират и кичат като курви, Конвенцията е измама* . 3| 6185 |08.01.2018 Венци Мицов за Фрог: При толкова високобюджетен клип, не можахте ли да сложите на масата някоя мръвка, вместо лук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads