Реклама / Ads
3| 5365 |03.03.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Вход свободен за музеи и галерии на 3 март

.
Някои музеи и галерии отварят вратите си безплатно в деня на Освобождението.Сред тях е и националния исторически музей. Очаква посетители от всички възрасти в обичайното му работно време от 9:00 до 17:30 ч.
 
Националният военноисторически музей също организира ден на отворените врати, като посетителите му ще имат рядката възможност да видят оригиналното Самарско знаме. Обикновено знамето-светиня се излага на показ единствено на юбилейни годишнини от Руско-турската освободителна война.

Филиалите на военния музей в страната също ще бъдат отворени безплатно за посетители:

– Военноморският музей във Варна

– Музеят на авиацията в Пловдив

Софийската градска художествена галерия ще може да се посети от 11:00 до 17:30 часа.

Музеят за история на София ще бъде отворен за всички от 10:00 до 18:00 часа. От музея предупреждават, че за пълноценното разглеждане на експозициите, разположени в 9 зали, е нужен поне час.

Музеят под базиликата "Св. София", който е подразделение на Музея за история на София, също ще може да бъде посетен безплатно.

Зоологическа градина в София утре ще бъде безплатна за малки и големи в обичайно си работно време за зимния сезон – от 08:00 до 16:30

Парк-музеят Врана също ще посреща без билет.

В редица регионални музеи също ще бъдат организиран ден на отворените врати. Ето някои от тях:

Регионален исторически музей – Благоевград. В града ще може също да се влезе безплатно и в известната Измирлиева къща.

Исторически музей – Ботевград - Ще бъде представена изложба "Български монети от Освобождението до 1944 г., представена от софийското нумизматично дружество Георги С. Раковски.

Регионален исторически музей – Враца - Там е подредена фотодокументална изложба, илюстрираща Руско-турската освободителна война.

Регионален исторически музей – Бургас - експозициите, които могат да се видят: Историческа експозиция –ул. "Лермонтов" № 31, Етнографска експозиция–ул. "Славянска" № 69, Природонаучна експозиция–ул. "К. Фотинов" № 30

Регионален исторически музей - Стара Загора - Постоянната експозиция ще бъде достъпна от 10:00 до 18:00 ч.

Исторически музей "Искра"- Казанлък и Художествена галерия - Казанлък обявяват вход свободен за всички посетители.

Посещението в Регионален исторически музей – Шумен ще бъде безплатно, както и за къщите-музеи "Панайот Волов" и "Лайош Кошут".

В Разград ще има ден на отворените врати в два музея – музеят "Абритус" и къщата-музей "Станка и Никола Икономови".

Регионалният исторически музей – Велико Търново ще организира безплатни туристически обиколки с беседи по 2 различни маршрута от 10,30 до 12,30 ч., като всеки желаещ може да се присъедини на място.

Регионалният исторически музей – Хасково - Посещенията от 10:00 до 14:00 часа са безплатни.

Регионален исторически музей – Плевен също ще може да бъде посетен безплатно. На националния празник местният клон на Националното дружество "Традиция" ще организират експозиция на открито на хладни и огнестрелни оръжия.

Регионален исторически музей – Пловдив ще отвори вратите си от 10:30 ч. Ще може да бъде видяна безплатно и експозиция "Българско Възраждане", която е подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Стария град.

Безплатен вход за ученици и техните учители ще има в държавни музеи срещу представена ученическа книжка или служебна карта на 3 и 4 март. Това са:

Национален политехнически музей, София (само на 3 март),

Национален музей "Земята и хората"- София,

Национален литературен музей - София,

Национален музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък,

Музей "Христо Ботев" - Калофер,

Музей "Васил Левски" - Карлово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5688 |06.09.2015 Музеи отварят безплатно врати за Съединението . 2| 5999 |16.05.2015 Тази нощ музеите няма да спят . 0| 6202 |28.04.2015 16 май е Нощта на музеите . 3| 6657 |05.05.2014 Боб чорба и безплатен вход във Военноисторическия музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads