Реклама / Ads
2| 8519 |19.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Водната кула в София празнува юбилей

.
Водната кула в Лозенец стана на 80 г.
Една от автентичните забележителности на столицата - Водната кула в район "Лозенец" ще събере днес творци и граждани, които ще отбележат 80-тата годишнина от изграждането й.
 
Кулата отваря врати за един ден, в който може да я разгледате отвътре, а също така да се полюбувате на гледката от балкона, както са правели посетителите едно време.

Проектирана от австрийски архитект, изградена според френската школа за строеж на водонапорни кули, тя има архитектурна стойност и социална значимост. Нуждата от нея е възникнала съвсем естествено – да гарантира водоподаването към високите по тогавашните стандарти дву- и триетажни сгради, разположени на еднаква или по-голяма височина от главния резервоар "Лозенец", намиращ се източно от Семинарията.

Освен красиво осветена, архитектът е предвидил съоръжението да бъде използвано и за наблюдателна точка, където софиянци са имали възможност да се насладят на гледката към центъра на града и Витоша.

Водната кула съществува от 80 години - 20.11.1929 година дата на нейното създаване и макар, че от десетилетия не се използва по предназначение, все по- често е домакин на събития от културния живот на града.Изоставена, запустяла но много красива, благодарение на усилията на район Лозенец и гражданската инициатива, стартирала преди три години с проектите на сдружение „ИМЕ”, „ Водната кула” всяка година се почиства и от занемарена площ се превръща в място за срещи на креативни хора и организиране на прояви на съвременно независимо изкуство и култура.

След 80 години Водната кула се събужда за живот и отваря врати. Фондация „Щедро сърце” с подкрепата на Дирекция „Култура” на СО и Район „Лозенец” в компанията на театрална формация „Таласъмче”, изложбата на Цветелина Ангелова – Водната кула в снимки, както и прожекции на филмите – „Синята брада” и „ Градски ангели хранители”, канят всички столичани да отпразнуват заедно годишнината на Водната кула.

В 17 ч., днес, кметът на район "Лозенец” Прошко Прошков организира дискусия за бъдещето на Водната кула..
Денят съвпада и с втората годишнина от началото на мандата на Прошков, като в неформална обстановка, на чаша вино, кметът ще отговаря и на други въпроси и по своеобразен начин ще отчете и дейността си пред присъстващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7933 |17.11.2009 МИЛЕНА празнува 25 години на сцената . 1| 8039 |03.11.2009 Тайни на Аполония възкръсват в София . 1| 6679 |23.10.2009 Графиката-посланик събра топ графици в София . 0| 6196 |11.10.2009 Започва София Филм Фест за учащи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads