Реклама / Ads
6| 9891 |12.12.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Забранено за нечетящи! Ето ги "книжните" предложения на Фрогнюз за 2013

.
Панаирът на книгата и тази година отвори врати. А четенето "сляпото окато прави". Затова искрено ви препоръчваме да отделитe време и средства и за книжни тела.
 

41-то издание на Международния панаир на книгата вече е факт в НДК.
Книжният форум тази година е най-големият в историята на панаира. В него до 15 декември участват над 200 изложители, разположени на над 1280 кв. м площ. Отново има книги с отстъпки. За първи път ще могат да бъдат видени литературни творби от всички скандинавски държави. На панаира ще бъдат представени автори от седем балкански държави, както и български писатели, които живеят извън страната.

Почетен гост на панаира тази година е град Москва, който е представен с уникален щанд и отделна сцена, посветена на московската култура.

Всеки ден, от днес до 15 декември, Централното фоайе на НДК ще става място за най-разнообразни събития като кръгли маси, срещи с автограф, презентации на книги, прожекции на най-нови детски анимационни филми, видео лекции по руска литература, майсторски клас по писане на приказки, конкурс за детски илюстрации и много други.

В рамките на панаира става и първият международен литературен фестивал. Идеята е той да се състои ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни.

Мраморно фоайе в НДК вече е литературна сцена за писатели, преводачи, читатели от осем балкански държави. Специално за фестивала пристигнаха Михайло Пантич от Сърбия, Анте Томич от Хърватия, Дан Лунгу от Румъния, Владимир Арсениевич от Сърбия, Алеш Дебеляк от Словения, Ненад Величкович от Босна и Херцеговина, Гоце Смилевски от Македония, Димитрис Нолас от Гърция. За участие пристигнаха и живеещите в чужбина български писатели Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Капка Касабова.

А ето и предложенията на Фрогнюз за интересни книги, които си заслужава да прочетете тази година. Избираме на принципа за всекиго по нещо. Някои са съвсем нови, други може би сте изпуснали. А не бива!

"Духът на поета. Деца на света" - Стефан Цанев. Как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори – без да правят преврати, с официалното съгласие на народа и с всички лостове на демокрацията.Един сън на Стефан Стамболов, в който със Захарий Стоянов трябва да решат какво да правят с внезапно появилият се „поет от корицата на Читанката".Бившите апостоли и настоящи властници са изправени пред най-тежкия избор.

"Атентаторът" - автор Ивелин Първанов. Исторически роман. Задълбочен и сериозен труд - и като коментар на събития в нашата история, довели до въвличане на България в няколко войни, и като художествен текст, базиран на факти и документи за едно от най-горещите десетилетия в българската история. Има какво да научим, има и над какво да се замислим...

"Светецът на неизбежната лудост" - автор Елиф Шафак. Това
е шестата преведена на български език творба на популярната турска писателка. В нея авторката рисува завладяващ портрет на съвременна Америка в цялото й многообразие и във всичките й етнически, религиозни и човешки аспекти. Тъжна, мъдра, сърцераздирателно смешна и докосваща сърцето, книгата ще поведе читателя на незабравимо пътешествие през различието и еднаквостта на света. И тук, както и в предишните романи на Шафак, храната и приготвянето й играят важна роля. Този път в светлините на прожекторите е шоколадът.

“Праскови за кюрето“ e последната излязла книга на Джоан Харис - продължение на "Бонбонени обувки" и "Шоколад". Това е книга за позната ни вече Виан, за нейния различен и неповторим свят на ветрове, аромати и кулинарна магия. Но ето че сега с летния вятър пристига писмо от мъртвата Арманд, която моли Виан да се завърне. Това е писмо, което възлага мисия. А нима има някой, който може да пренебрегне такава молба?! Не… не и Виан, която винаги се вглежда за знаци и предзнаменования, която търси отговори в очите на хората. Така след осем години Виан се завръща в Ланскане, но там е вече различно. Настъпили са големи промени. На отсрещния бряг на реката, в квартал Ле Маро, се е заселила арабска общност. Жените ходят забулени, а уханието на кроасани се е смесило с мириса на наргиле и ментов чай... Една загадъчна Жена в черно хвърля тайнствена сянка върху преплетените съдби на мнозина.

И накрая, без претенции за изчерпателност на списъка:

Възвишение - автор Милен Русков. Догодина пак ще го препоръчаме. Това е един роман, който не просто трябва да се прочете, но би било чудесно да се превърне в съвременна литературна библия на българското семейство. Той не е нов, издаден е през 2011 г., но оттогава не е престанал да бъде в челото на класациите. Критиците го определят като "най-големият езиков експеримент в българската литература", а според нас това е най-добрата книга за последните 23 години...

Да ви е сладко четенето!

Фрогнюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11491 |11.12.2013 „Стоичков” – световен шампион за спортно кино . 5| 7080 |11.12.2013 Новина! Световноизвестни писатели срещу подслушването . 0| 5820 |10.12.2013 Бургас ще се бори за Културна столица на Европа . 16| 7312 |09.12.2013 Погнуса: Младеж се гаври с паметника на Яворов в Поморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads