Реклама / Ads
0| 5829 |03.03.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Зорница София: След младите има ренесанс на интереса към националната история

.
Зорница София
По повод националния празник 3-ти март и във връзка с успеха на българската филмова продукция ”Войвода”, която разказва за Румена войвода - режисьорката Зорница София, която е продуцент и изпълнява главната роля във филма, коментира, че на днешния ден се чувства като много щастлив човек, който е имал възможността да се докосне до едни теми, до едни тежки и сложни, но безкрайно важни неща за нас българите, преосмислянето на които ни прави по-грамотни да се справяме с настоящето.
 

Зорница София отбеляза, че у нас, особено след младите, има ренесанс на интереса към националната история. Тя изтъкна, че има пренасищане с информация за събтития и исторически личности, свързани със Западна Европа например:

 

Дали политически или дори образователно, децата и хората биват ограбвани именно от напомняне и спомняне на историята. Нашата история - българската, е, освен древна и изключително богата на интересни примери. Ето един от тях - тези 51 жени войводи, които вече са издирени от семейство Туртурикови, които отпечатаха дори книга през декември миналата година, а пък ние се занимаваме с герои, внесени от Запад, със сай-фай герои. Децата гледат това, а не знаят имената на нашите собствени герои, каза Зорница София и даде пример, че за Жана д'Арк има 37 кино продукции в световната филмова база данни:

 

А ние сега имаме първи филм за една от 51 жени войводи и разликата между това как французинът се отнася към историята си и наследството си и ние, би трябвало да ни насочи какво е необходимо да правим.

 

Обръщането към традициите, културата и историята, единствено може да ни обогати, подчерта Зорница София. Тя изрази надежда, че ще се правят още нови български исторически филми, защото те могат много да обогатят и нашата, и чуждестранната аудитория.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13956 |21.02.2017 Гл. архитект на София: Махаме книгите от ”Славейков” . 3| 5780 |18.03.2016 Гилиъм в София: Като на тъпаци гледат на хората холивудските киностудии . 0| 6785 |12.08.2013 Младите хора не са мотивирани за култура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads