Реклама / Ads
11| 9105 |10.07.2013 ЧЕРНО И БЯЛО

Българският домат умира

.
Източник: Булфото
Българските домати са в предсмъртна агония. Още от следващата година може да ги няма на пазара, сгазени до корен от вносната продукция. Мрачната прогноза е на наши производители на зеленчуци.
 

Като са категорични, че ще се сбъдне, ако не се реши субсидирането на фермерите. Другият вариант е доматите родно производство да станат буквално „златни" от скъпотия, ако все пак производителите успеят да си позволят да си купят семена за нова реколта.

Колко струват всъщност българските домати? Според производителите цената им на борсата трябва да е минимум 80 стотинки за килограм. И то като се отчита и търсенето, а не самата им себестойност. Затова тази година земеделците си изсипват продукцията насред шосето, а догодина просто няма да произвеждат, за да не я изсипват, коментират борсови специалисти простите икономически правила. Които сочат, че при изкупна цена от 20 ст. е все тая дали доматите ще бъдат изкупени от прекупвачите, или ще бъдат изхвърлени от производителя. Загубата му и в двата случая е смъртоносна за джоба му.

„20 стотинки, и то при положение, че доматите все още са оранжерийни и по-скъпи. По колко ще ни ги изкупуват, когато „поевтинеят", гневят се производителите. Те обясняват, че производството на оранжерийни домати е трудно, работи се при тежки условия, температурата в оранжериите достига до 50 градуса, сее се рано и реколтата се гледа близо половин година.

Има куп разходи, докато един корен стане за бране. Разходите по самия корен започват от закупуването на семе, връзване, найлони, препарати и работна ръка. Един корен давал около 3-4 килограма продукция. Но трябва да се пръска и с препарати, особено срещу миниращия молец, тъй като този вредител можел да унищожи цялата реколта само за три дни.

Елементарните изчисления сочат страховити разходи за домати и извън промишленото отглеждане в оранжерии, а в нормалното лятно време - не ранни и не късни домати. Ако редовият производител реши да мине „по-тънко" и да не отглежда разсад от семена, то тази година стрък разсад домат се купува между 30 и 50 ст.

От един корен „външни" домати се берат по 1,5 до 2,5 кг. Следва оскъпяването по отглеждането на доматите, излизая че и сам да си ги продаваш на пазара, не можеш да заложиш цена под 70 ст. за килограм. Иначе си на пълна загуба. И да не купуваш разсад, а да го отгледаш, килограм български домати ще е в пъти по-висок от 5-10 стотинки, на които се внася субсидирана продукция от съседите ни. Което със сигурност означава, че без субсидии българският домат скоро наистина ще изчезне напълно от пазарите, в големите вериги магазини почти вече е изчезнал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7256 |28.06.2013 Астерикс и Обеликс се завръщат в нов комикс . 22| 13008 |29.05.2013 Ей, чшшш, я се мръдни! . 11| 7004 |13.05.2013 Г. Марков: Спасението е германският пример . 1| 9164 |10.05.2013 Почина Демир Демирев - откривателят на Станка Златева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads