Реклама / Ads
5| 10390 |13.12.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Банкер съди България в Страсбург заради 14-годишен процес

.
Шефът на фалиралата Агробизнесбанк е обвинен и лежи въз основа на предположения, твърди защитата му
 

Банкерът Христо Александров e завел дело срещу България в Страсбург. Основният му мотив е, че съдебният процес срещу него е продължил необосновано дълго - цели 14 години. През цялото това време е било нарушено едно от основните му човешки права – за свободно придвижване, тъй като е имал забрана да напуска страната Това съобщиха от Европейската асоциация за правата на човека в Пловдив, завела иска в Страсбург. Александров още не е посочил какво обезщетение иска, тъй като делото не е стигнало този етап. В момента бившият банкер се намира в Пловдивския затвор. Той е първият ексшеф на българска банка, който влезе зад решетките. Ръководил е пловдивската Агробизнесбанк, затворена през 1996 г. при управлението на Жан Виденов с още 13 трезора. Впоследствие Агробизнесбанк е поета от синдик и през 1997 г. е обявена в несъстоятелност. БНБ я купува за 1 лев. По същото време подобна участ сполетява Първа частна банка, Минералбанк, Туристспортбанк, Международната банка за инвестиции и развитие, Банката за земеделски кредит, банка Славяни, Елитбанк и други.

Христо Александров се намира зад решетките от миналия юли, след като получава 8-годишна ефективна присъда по делото за застрахователна компания МИК. Съдебният състав с председател Галя Георгиева го признава за виновен по две от повдигнатите му обвинения – за присвояване в големи размери и за фалшифициране на официални документи. Първоначално Христо Александров е осъден на 10 години затвор. По-късно наказанието му е намалено от Апелативния съд на 4 години, тъй като, според магистратите там, става дума за злоупотреба с доверие,  а не за присвояване. Делото е пратено във Върховния касационен съд (ВКС), откъдето го връщат в Пловдив с нови указания. През януари м.г. Апелативният съд увеличава присъдата на ексбанкера на 8 години. На 16 юли м.г. ВКС потвърждава изцяло наказанието. От него са приспаднати 2 години и 7 месеца, които бившият банкер е излежал по време на разследването. Освен това той трябва да плати 208 700 лева обезщетение на Булстрад – фирмата-наследник на източената МИК.

Не съм присвоил парите, заявява многократно Христо Александров по време на процеса. Въпреки това е признат за виновен в качеството му на длъжностно лице – управител на Финансово брокерска къща Пловдив. Присъда, но условна от 2 години с 3-годишен изпитателен срок, получава и бившият генерален директор на МИК проф. Христо Драганов. Той е известен като един от основателите на силовата застрахователна групировка ВИС-2 Присвоените пари са били превеждани от МИК в брокерската къща Пловдив под формата на депозити и средства, предоставени за доверително управление в периода 1992-1994 година, обясняват магистрати. Брокерската къща не е имала право на такава дейност поради ограничения си лиценз. Акционери в МИК са били държавните по това време компании СОМАТ, Кореком, Минерал сувенир и други.

Така на практика Христо Александров е финансирал с държавни средства чрез брокерската си къща като частен инвеститор футболен клуб Ботев и частната телевизия „Тракия”, допълват експерти. Източените от МИК пари са 208 700 лева – сумата, която Александров трябва да плати на Булстрад, след като съдът уважи иска за обезщетение на застрахователната компания. В хода на съдебния процес обаче се установява, че действително нанесените щети са в размер на 9 милиона лева. Това е втората ефективна присъда за бившия банкер. През 2005 г. Александров получава 2,5 години затвор заради 2 милиона долара, отпуснати неправомерно от Агробизнесбанк на Финансово-брокерска къща Пловдив. Тогава той не влиза в затвора, защото вече е излежал този срок по време на предварителното си задържане и домашния си арест. Срещу Александров има и повдигнато обвинение за издадени 27 фалшиви банкови гаранции, по което е признат за виновен и получава условно наказание от година и половина.

През 2000 г. Александров изчезва и международното му издирване не дава резултат. През есента на следващата година обаче се предава сам. По-късно, въпреки че е под домашен арест, се кандидатира за кмет на Пловдив и дава пресконференция от терасата си, канейки журналистите да се качат на специално изградена за целта платформа. Предизборни билбордове с лика му дълго красят центъра на Пловдив. От какво е недоволен Христо Александров и защо смята, че може да осъди държавата?
Първото допуснато нарушение е, че му е наложено наказание без закон, категорични са от Европейската асоциация за правата на човека. Никой не може да бъде осъден за деяние, което към момента на извършването не е представлявало престъпление. Христо Александров е осъден по отношение на финансови средства, които принадлежат на застрахователната компания МИК-АД. По време на деянието той не е имал качеството на длъжностно лице в нея, а е бил такова в трета компания, която е имала договорни отношения с МИК АД. За длъжностно присвояване може да се съди само длъжностно лице, което е в същата тази компания.

Освен това никой не може да бъде осъден за неизпълнение на договорни задължения, убедени са юристите от Европейската асоциация. В случая се касае именно за договори за заеми, сключени между двете търговски дружества и невръщане на суми по договори за заем. А никой не може да бъде лишен от свобода само поради невъзможността си да изпълни договорно задължение. Адвокатите са категорични, че в случая е нарушен и разумният срок на наказателното производство срещу Христо Александров, което е продължило 13 г. и 9 месеца. Има и нещо друго – според тях съставите на пловдивския Окръжен и пловдивския Апелативен съд не са отговаряли на изискването за независимост и безпристрастност  Пристрастност е проявил първоинстанционният Окръжен съд, постановил осъдителната присъда, тъй като преди да постанови мотивите, съдийката е дала интервю и е изразила становището си, че това е схема за присвояване на пари, характерна за 90-те години, заявявайки, че тя лично, както и всички български граждани, са понесли негативите от тези финансови схеми. Нарушена е и тази част от Европейската конвенция за правата на човека, според която всяко лице трябва да се смята за невинно до доказване на вината му с влязла в сила присъда. Според нас обвинението и присъдата се базират на предположения. Александров се жалва и от прекалено дългия процес по делото за Агробизнесбанк, който продължил от 13 август 1997 г. до 21 януари 2011 г.

Ани Бос
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7274 |31.10.2011 М. Попова: Ще сме президент и вице каквито още не е имало в България! . 2| 6550 |24.10.2011 Асошиейтед прес: Опасения за манипулации на изборите в България . 35| 26169 |17.10.2011 Луканов убит заради пари на Максуел . 22| 7912 |13.09.2011 В България отчаяните се самоубиват; право на живот имат тарикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads