Реклама / Ads
52| 7707 |02.03.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Битки за 2 млрд. лв. свалят здравни чиновници

.
„Софарма” успя да прилапа 70 на сто от поръчките в болниците и 54 на сто от свободния пазар, отчете ръст на печалбата 60%. Когато експертите казват, че фармацевтичният бизнес е по-доходоносен от търговията с наркотици и оръжие, те не се шегуват.
 
 Но когато свръхпечалбите са на гърба на един малък пазар като българския от 7 млн. потребители, това си е чисто
дране на кожи 7 млн. потребители правят обаче оборот от 2 млрд. лв. и да докопаш дял от тази цифра, си заслужава всякакви завери и игри.

Както е в реалния бизнес – всеки надува печалбата, докато не го ударят през ръцете, или не се появи реална конкуренция на пазара. В България във фармацевтичния бранш нищо от това не съществува. У нас единствено може да се види забранената в Европа вертикална структура у първите трима производителя и дистрибутора на едро и дребно. Всеки от тях „Софарма”, „Търговска лига”, „Актавис” на практика имат свои разпространители на едро, както и верига от аптеки. За първи път Европейската комисия започва разследване за монопол на фармацевтичния пазар с твърдението, че „Софарма” държат общо 56 на сто от пазара. Данните в други сфери на дистрибуцията на лекарства също не се различават драстично.

Дистрибуторът на едро „Софарма Трейдинг” държи 54 на сто от пазара на лекарства за българските болници според данни за последното тримесечие на миналата година на анализаторската фирма IMS Health. Експерти от бранша обаче смятат, че  „Софарма” като цяло доставя 70 на сто от медикаментите чрез контролирани фирми. Всичко това е на гърба на обикновения потребител. От 2-3 години е ясно, че у нас лекарствата са прекалено скъпи, а много от болните от рак например пътуваха до Турция и Гърция, за да си купуват медикаментите. Сега стана ясно, че в Турция от 3 години „Софарма” продава 3 пъти по-евтино както ампули за силни форми на алергии, така и обикновени генерични лекарства като аналгин-хинин. Впрочем българското изобретение аналгин-хинин, което сега се пръкна под ново име аналгин-хин, е забранено от повече от 10 години с разпоредба на Европейския съюз, след като се доказа, че лекарството  уврежда сърцето и кръвта Класически пример за схемите на действие е натискът върху здравното министерство чрез различни лобита централизираните търгове на ведомството да минат към болниците. През октомври два от дистрибуторите „Софарма трейдинг ” и Маримпекс 7” саботират търга на МЗ за 101 медикамента за общо 111,242 млн. лв. За 18 позиции не се явяват кандидати за доставка.

Производителите на въпросните медикаменти са "Новартис", "Пфайзер", "Байер Шеринг" и "Софарма", но зад тях стоят въпросните два дистрибутора. За два месеца министерството е обърнато с хастара нагоре, а накрая на 23 декември МЗ пише до лечебните заведения писмо, с което ги информира, че до 1 март трябва да започнат сами да организират наддаванията. Така „Софарма” започва да доставя сама на болниците. Предлага 12 месеца отсрочка, но още на втория или на третия МЗ превежда парите на болниците, а шефовете им услужливо плащат на фирмата на Огнян Донев. 83 от големите болници в страната правят „Софарма” монополист в доставките Колко е отчислението за шефовете на болниците не е ясно, но се твърди, че те взимат най-малко около 10 на сто от доставката. Независимо че получават и месечни заплати от 3000 лв.

И за да не си мислите, че губи някой друг освен болните пациенти, анализ на един от шефовете на конкурентите на „Софарма” Тони Веков сочи, че при преминаването на търговете към болниците лекарствата са скочили средно с около 60 на сто. Той изследва доставките на медикаменти за онкоболни, които са за 79 млн. от общо 111 млн., т.е. около 75 на сто. При тях увеличението е 68 на сто. На практика освен дистрибутор на лекарствата на „Софарма” „Софарма трейдинг” разпространява и лекарствата на големите световни производители. Така, когато Здравната каса започва за първи път да преговаря за по-високи цени с големите производители на патентовани медикаменти, „Софарма” успява чрез лобито си да уреди оставката на шефа на Здравната каса Последва я и оставката на зам. здравния министър Гергана Павлова, която се причислява към лагера на Огнян Донев. В знак на добра воля големите производители ще намалят цената на едно-две лекарства, но това няма да промени статуквото, казват от бранша. Трябва да се започне от премахването на вертикалната структура на едни и същи собственици на производител, дистрибутор и верига аптеки. Така ще се появи реална конкуренция, която ще отреже ръцете на Здравния октопод.

Янис Донков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 99| 6543 |29.02.2012 И в Косово лекарствата по-евтини отколкото у нас . 12| 13481 |27.02.2012 WikiLeaks започва да публикува документи на "тайното ЦРУ" . 331| 42102 |26.02.2012 Петиция за създаване закон за лустрация . 49| 31581 |22.02.2012 Призовават Георги Първанов като свидетел по „Октопода”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads