Реклама / Ads
22| 14216 |10.01.2014 ЧЕРНО И БЯЛО

Бургас и България осиротяха! Отиде си Гого от "Тоника"!

.
Източник: Булфото
Георги Найденов - Гого от "Тоника" е починал тази нощ в дома си в Айтос, предаде bTV. Той не можа да пребори коварната болест.
 

Поставената му първоначална диагноза беше синдром на ЛАС - летерална амиотрофична склероза. Гого опита лечение в Европа и Китай, но без особен успех. По-късно се оказа, че диагнозата вероятно е сгрешена и любимият бургаски изпълнител страда от лаймска болест. През цялото време неотлъчно до него бе съпругата му Ева.

„Бургас се раздели с един много скъп за всички нас човек - обичаният от всички Гого. Загубата е изключително тежка и за мен, като кмет на Община Бургас и като негов приятел. Скърбя заедно с вас, със семейството и хилядите почитатели на един от най-обичаните български изпълнители", пише в съболезнователно писмо кметът на Бургас Димитър Николов.

Гого беше казал преди години, че ще изпълнява емблематичната за Фамилия Тоника песен "Бургаски вечери" докато може. И го направи... А парчето отдавна вече е химн на Бургас!



Георги Найденов е роден е в Бургас на 6 август 1949 г. Завършва Висш химикотехнологичен институт, но не е работил по специалността си. Занимава се изцяло с музика.

В продължение на три години е част от група "Корали", създала музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери". От 1969 г. пее и свири в оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас.

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов - Славея), създават вокалния квартет "Тоника", с който печелят редица награди, сред които са втора награда на фестивала "Тракийска лира" (1972), първа награда на фестивала "Златният Орфей" (1976), първа награда на фестивала "Бургас и морето" (1979) и др. През 1980 г. групата е разформирана.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". През 1985 г. групата печели втора награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели втора награда на "Златния Орфей" и има голям успех на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника" и "Тоника СВ" създават общата формация "Фамилия Тоника". Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", изпълнява и десетки нови шлагери.

През 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас за изключителните му постижения в музикалното изкуство, и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво. (БТА)

Погребението на Гого ще бъде в неделя, ритуалът започва от 11 часа в Ритуалния дом на Гробищен парк - Бургас.

Почивай в мир, Гого!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 14896 |23.10.2013 Българската "гола Маха" от НЕК пак събуди България . 33| 11149 |15.01.2013 Обезбългаряването на България . 21| 19047 |09.11.2012 Тайните договори на Хитлер с България . 10| 8714 |24.10.2012 Докато България се готви за референдум, АЕЦ “Белене” продължава да се гради в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads