Реклама / Ads
43| 11983 |11.01.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Черна каса раздала 8 млн. рушвети на светила в хирургията

.
д-р Дечо Дечев
Лекари карали болните да плащат импланти на десеторни цени
 
Болни, притиснати до стената с тумори, мозъчни патологии и разкъсани крайници, са били рекетирани да плащат медицински консумативи на десеторни цени. Това разкрива мащабно разследване на Главна дирекция Криминална полиция и Националната агенция по приходите. Фирмата,доставчик на имплантите, които се поставят в човешкото тяло по време на операции, пък е въртяла черна каса, като за последните 5 години в нея са постъпили над 15 млн. лв. 8 млн. от тях са раздадени на светила в хирургията под формата на комисиони и рушвети за брокерството.

Според схемата лекарят първо поставял диагнозата, след това пращал пациента във фирмата „ПСД комерс”. Паралелно изпращал цялата история на заболяването, ЕГН-то на болните и нужния консуматив. Цените били предварително договорени. „Това ще ти струва 6000 лв.”, казвал лекарят на пациента. Когато болният се появявал в офиса на фирмата на бул „Бъкстон” 40, той просто казвал ЕГН-то, казвали му названието на артикула и той заплащал импланта.

Стоката обаче била директно давана на лекаря. Така пациентът никога не виждал нито какво е платил, нито какво му е сложено в тялото. Накрая собственичката на фирмата „ПСД комерс” Боряна Петракиева деляла космическите печалби на 2 – половината оставала във фирмата, другата половина отивала в джобовете на лекарите хирурзи. Общо 136 лекари са били част от схемата в която положилите Хипократовата клетва са играли посредническата роля на брокери. Според сметките на данъчните, че шефовете на клиники са получили суми между 300 000 и 621 000 лв., началниците на отделения са взели между 154 000 и 475 000 лв., а обикновени ординатори са се облажили със суми, като най-голямата е 253 000 лв., съобщиха от НАП. Всички те са ходели на крака до офиса на "ПСД Комерс" на бул. "Бъкстон" №40 и са подписвали разходни ордери за получените суми.

Сега НАП започва масирана проверка дали тези 136 доктори са декларирали получените пари в годишните си данъчни декларации. „Най-вероятно това не е станало и тези хора могат да бъдат накарани да платят парите. Отделно те могат да бъдат подведени под съдебна отговорност за недеклариране на доходи в особено големи размери, заяви зам.-директорът на НАП Тошко Тодоров. Според него всички суми над 11 000 лв. са „особено големи размери” според действащото законодателство.

Касае се за мащабна корупция,  при която лекарят договаря цена на консуматив с пациента, което е недопустимо, коментира представителят на пациентска организация Пламен Таушанов. Практиката била най-широко разпространена в болниците "Св. Иван Рилски" и "Пирогов". "Получава се така, че фирмата „ПСД комерс” е разполагала с базата данни на болницата и така предварително са закупували различните артикули”, твърди шефът на "Иван Рилски" Дечо Дечев. Той първи разкрива какво се върти зад гърба на пациентите в подопечната му болница. За да направи имплантите по-евтини за пациентите, той се опитва да организира търг за доставка на импланти на 21 юли 2010 г. За позицията “Консумативи” се получава само една оферта - от “Фаркол” АД. "ПСД комерс" не участва, макар лекарите от Клиниката по неврохирургия, предвождана доскоро от проф. Венцеслав Бусарски, ползват най-често нейните импланти. Въпреки единствения участник търгът продължава.

Тогава се намесват лекарите от клиниката и го провалят. Но, когато се стига до критерия “цена”, четирима от неврохирурзите в комисията установяват, че предлаганите от “Фаркол” медицински изделия не отговарят на техническите изисквания и настояват Дечо Дечев да отстрани дистрибутора от търга. Четиримата членове на комисията обаче са точно от клиниката на проф. Бусарски. По-късно лекарите пишат специална декларация, че могат да работят единствено с консумативи на "ПСД комерс". Така обществената поръчка на стойност 2,3 млн.лв.  е провалена По-късно Дечев лично на няколко пъти изисква от ПСД комерс” цените, на които фирмата продава импланти на пациентите.

Получили списък, в който са описани различни артикули. „Задна двусегментна тораколумбална гръбначна стабилизация" струва 2400 лв., разказва Дечев. Ако има "кейдж" - пластина, която я застопорява, цената скача на 5500 лв. Ако е с допълнителен кейдж, пациентът трябвало да плати 6000 лв. Болният не знаел какво се крие зад сложните наименования и се доверява на лекаря си, който го насочва към фирмата. А същият този доктор после прибирал до 3 бона комисиона за "сделката".

"Успяхме да установим, че цените на "ПСД комерс" са 6 пъти по-високи при един от артикулите. Става дума за обикновен клипс FT762T, използван в неврохирургията. В "Св. Иван Рилски" струва 312 лв. с ДДС. Пациентът я взима от "ПСД комерс" на цена от 1800 лв. Разликата от 1500 лв. се дели между фирмата и лекаря, който е насочил пациента към офиса на "Бъкстон" 40", разказва Дечо Дечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16456 |08.01.2012 Кеворк Кеворкян: Глупостта е проблемът на България . 2| 9372 |06.01.2012 5 фирми, загубили милиони, подозирани за побоя на Порожанов . 25| 9970 |04.01.2012 Монтерейци обсъждат медийното отразяване на кръга на първата си сбирка . 4| 6693 |25.12.2011 Над 50 дни мълчание за отвлечената Мирослава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads