Реклама / Ads
3| 5641 |30.10.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Der Standard: България и Румъния - силно застрашени

.
Търговските им баланси са лоши, а се добавят още корупцията, мафиотските мрежи и несигурните политически структури, заради които финансовия свят по-скоро ще си изтегли парите, отколкото да пълни с тях дупките.
 

 

След Исландия и Унгария финансовата криза вече обхваща и България и Румъния, пише австрийският вестник "Der Standard" в свой анализ под заглавие "Финансовата криза се насочва към страните в Източна Европа". Изданието цитира британския икономист Нийл Шеринг, според когото Румъния е в особено тежко състояние - поради голямата си зависимост от чуждестранните инвестиции. Други експерти също съветват Румъния да реорганизира помощите отвън, за да защити финансовите си пазари. И ако Международният валутен фонд не подготви пакет от помощи или не сключи споразумение с Румъния, доверието може още да отслабне. 

Разполага ли България с кризисен план?

В България е по-различно - Международният валутен фонд очаква София да посочи откъде биха могли да дойдат потенциалните чуждестранни финансови помощи, за да възстанови доверието на инвеститорите и пазарите - както казва стратегическата директорка на Световната банка Кристалина Георгиева. "Но още не съм чула правителството в София да е подготвило кризисен план" - допълва тя, конкретизирайки - ако например иска да увеличи вътрешното търсене тогава, когато безработицата нарасне. Правителството в София вече намали прогнозите си за растежа от 6,5 на 4,7 процента.

На същата тема се спира и германският "Sueddeutsche Zeitung", като твърди, че и икономиките на младите държави-членки не Европейския съюз са на път да станат жертва на глобалната криза. Песимистите дори споменават за вероятността от държавен банкрут в Украйна или Унгария. И в източната част на Европа, както навсякъде, проблемите се задълбочават от евтините пари и недостатъчния контрол. Западните кредитни институти закупиха немалки части от източноевропейските банки, сега искат да се измъкнат колкото може по-скоро от потъващия кораб и да си приберат парите. А пък западните инвеститори финансират високия икономически растеж - както що се отнася до бума с недвижимите имоти в прибалтийските страни, така и извънредното потребление в икономиките на бившите съветски зони на влияние.

Сапуненият мехур вече се пръсна.

В Естония и Латвия, които дълго време бяха за пример в прехода към пазарната икономика, но и са изключително зависими от външните пари, сапуненият мехур в цените на недвижимите имоти вече се пръсна.

Сред застрашените от кризата са и България и Румъния - печелившите от източното разширяване на Европейския съюз, в които обаче търговските баланси са лоши, тъй като се внася много повече, отколкото се произвежда и изнася. Към това трябва да се добавят корупцията, мафиотските мрежи и несигурните политически структури, които не допринасят за повишаването на доверието на финансовия свят, който по-скоро ще си изтегли парите, отколкото да пълни с тях дупките, за които никой не знае колко са големи. (ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6540 |15.10.2008 Следващата световна война? Финансова! . 22| 10034 |06.10.2008 Интернет ? – Сори, ама н’ет! . 36| 6427 |29.09.2008 Путинизация на словото . 13| 5806 |29.09.2008 Уравнение с много неизвестни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads