Реклама / Ads
10| 8714 |24.10.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Докато България се готви за референдум, АЕЦ “Белене” продължава да се гради в Русия

.
При това с пълна пара, както ясно личи от думите на Андрей Давидов, директор на машиностроителния завод „Орджоникидзе" в Подолск край Москва. Пред БНТ той твърди следното:
 

“Към сегашния момент по договор с „Атомстройекспорт" ЗИО Подолск е произвел вече четири парогенератора за втори блок  в "Белене". Те се намират в пълна готовност. В производство са още 4 парогенератора за първи блок. Срокът за произвеждането на първите два парогенератора е първото тримесечие на 2013 г., а другите два - във второто тримесечие.”

Всеки от тези парогенератори ще струва по 20 милиона евро, платими от българските данъкоплатци. И виси като огромна брадва въпросът: защо тези съоръжения продължават да се произвеждат, след като България официално е заявила – чрез решение на своето правителство, потвърдено и от Народното събрание – че прекратява участието си в този проект?

Ами ето защо – много ясно заявено чрез думите на същия този директор: производствотото на оборудването не е спряно, защото от  НЕК не е постъпвал официален документ за прекратяване на съществуващите договори. Разбира се, и в завода “Орджоникидзе”, и в “Атомстройекспорт”, и в “Росатом” знаят много добре, че българската държава е спряла спроежа на АЕЦ “Белене”.

Спряла – ама какво от това? Ние пък продължаваме да строим. Курица не птица, България не заграница. Ще дойде друго правителство – и проектът пак ще начене. А освен това построеното ще ни се плати – българите няма къде да мърдат.

И българите не мърдат. Жмят или си правят оглушки пред тази фрапантна намеса в прерогативи, които има само тяхното правителство; пред това нагло незачитане на националния суверенитет. За да го правят обаче, трябва да имат своите достове тук, у нас – своята добре организирана пета колона на българска земя.

Един малък пример: НЕК изобщо не си прави труда да уведоми своите партньори за решението на българското правителство относно съвместния проект – знаейки много добре, че всеки ден забавяне дава възможност за руски претенции в размер на милиони евро, които се пишат на гърба на българските данъкоплатци. Вероятно компанията чака да се произведе цялата централа – та българската държава да няма дори минимален избор – и да трябва да я строи: защото само по този начин могат да се укрият далаверите за стотици милиони, развъртяни от същата тази НЕК досега.

Малък въпрос с понижена трудност за българския министър на енергетиката и промишлеността Делян Добрев – наскоро той уволни шефа на фирма „Трафоелектроинвест" Марин Ангелов заради писмо, с което същият се опитва да съгласува строеж на далекопровод, който трябва да обслужва бъдещата ядрена централа. Министърът изрече тежки думи по този въпрос – и определи това действие като саботаж срещу българското правителство. Сега става ясно, че с бездействието си НЕК дава повод на руската страна да продължи строежа на АЕЦ “Белене”, натоварвайки българия с плащания за десетки и стотици милиони евро. Ще потвърди ли министър Добрев и при този далеч по-тежък прецедент своята безкомпромисност към потайните строители на ядрената централа, саботиращи решенията на своето правителство?

Едвин Сугарев
svobodata.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 17455 |22.10.2012 Възможните сценарии пред България–гражданска война или мирен преход към конфедерация . 52| 13502 |05.02.2012 Л. Георгиевски призна: България и Македония са най-близки въпреки илюзиите . 13| 7738 |05.02.2012 Внимание! Времето готви още изненади! . 11| 13148 |17.01.2012 България плаща €7000 на пандизчия, пикаел в кофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads