Реклама / Ads
3| 14987 |21.04.2014 ЧЕРНО И БЯЛО

Не канете евреин на вечеря с морски дарове....

.
Не вдигайте алкохолни наздравици с мюсюлманин и не убеждавайте хиндуист, че баба му не е преродена в розов храст или свещена крава.
 

Етикетът има задачата да урежда всякакви взаимоотношетия, да определя правилата при общуване, за да го направи елегантно и да гарантира стил във всяка ситуация. Има обаче една област, пред която етикетът капитулира – религията. Защото, когато става дума за вътрешната нагласа на човека, за неговата най-съкровена вяра, съществува само едно правило – да бъдем толерантни. Толерантността от своя страна изключва както да ангажираме другите със своите вярвания и религиозни практики и да мисионерстваме, така и да се отнасяме пренебрежително с техните различия и да се опитваме да ги омаловажим.

 
Малко религиозни знания
За да можем да приемем религията на другите и в същото време да не преекспонираме своята, трябва най-напред да познаваме основните световни религиозни практики. Според статистиките двете най-многобройни световни религиозни учения са ислямът (около 1.3 млрд души) и католицизмът (приблизително 1.1 млрд души). След тях се нареждат хиндуизмът( около 850 млн), будизмът (375 млн) , православието (225 млн) и юдаизмът (15 млн). Всяко едно от тези вероизповедания има своя история, правила и определен начин на изповядване. Всяка добра обща култура изисква поне да познаваме основните прилики и различия между тях, без да предявяваме претенцията да определяме кое от тях е по-стойностно или достоверно.
Ислям
Възникването на тази изключително широко разпространена религия е ясно посочено от самата нея – търговецът Мохамед от Мека получава откровенията на Аллах, възвестени от ангел. Основната книга на тази вяра е Коранът, който се състои от 114 сури, събрал словата на Мохамед. В него са адаптирани мотиви, които срещаме и в Библията. Праотци на пророка са Авраам, Мойсей и Исус. Съществуват пет задължения, които всеки мюсюлманин трябва да изпълни, за да влезе в рая. Не трябва да има друг бог, освен Аллах, трябва да се моли всеки ден по няколко пъти, длъжен е да дава милостиня, задължен е да пости по време на свещения месец Рамазан и да осъществи поклонничество в двещения град Мека. Мюсюлманинът става такъв от момента на произнасянето на едно от петте основни религиозни задължения, като на бебетата те им се прошепват в ухото. Мъжете задължително се обрязват. Интересно е да се отбележи, че в Корана няма правилник за начина на обличане, въпреки това жените са задължени да покриват косите и контурите на тялото си. Когато влизат в джамията, мъжете се събуват и измиват на входа. Никой няма право да влиза в ислямски храм по къси панталони или дрехи без ръкави. В исляма свинското месо и алкохолът са забранени, а по време на Рамазан се пости трийсет дни. Най-големите религиозни празници са Денят на жертвоприношението Курбан Байрям, когато се яде ритуално закано животно, и краят на постите Шекер Байрям. Що се отнася до взаимоотношенията между мъжете и жените, то те следват различни правила, според социалния статут на жената. Мъж и жена не могат да се срещат, ако не са встъпили в брак, съпругата следва заръките на мъжа, а майката в едно семейство е на почит. Полигамията се одобрява, когато е извършвана от мъжа. Изневярата и блудството са престъпления, равносилни на убийство. Самата религия се издържа от дарения и закат или задължителната ислямска милостиня. След смъртта всеки мюсюлманин ще застане пред пред Страшния съд, за да отиде според достойнствата си в Рая или Ада. Фундаменталистите мъченици вярват, че ще отидат направо в рая.
Католицизъм и протестанство
Основната фигура в тази религя е Исус Христос, който провъзгласява идването на Божието царство. Разпятието на Исус и неговото възкресение след това води до създаването на първите християнски общности. Също като Исляма, християнството има своя основна книга – Библията. Евангелието на Исус от Назарет се уповава на Сария завет. За християнин се приема този, който вярва, че Христот е Син Божи и Спасител. За да станеш католик, трябва да бъдеш кръстен. Кръщението следва определен ритуал и може да бъде извършено само от духовник. В католицизма няма определени правила на обличане, но на влизане в църква мъжете трябва да свалят шапките си, а жените и добре да покриват главите си с кърпа или елегантна шапка. С къси панталони, разголени рамена и къси рокли също не е прието да се прекрачва прага на храма. Католиците и протестантите днес не спазват строги правила относно храненето, освен евентуалните пости. Принципно в петък, тъй като това е денят, в който е разпънат Христос, не се яде месо. Рибата обаче е позволена, затова можете спокойно да каните приятели католици на риба в петъчните вечери. Католическите свещеници водят безбрачен живот, а жените могат да бъдат епископи само в протестанството. Що се отнася до семейството, то за католиците и протестантите то е свещено, затова и изневярата е смъртен грях. Мастурбацията, противозачатъчните и хомосексуализмът се забраняват от твърдите последователи на тази християнска практика. Най-големите празници за католиците и протестантите са Великден, Петдесетница, Света Троица, Рождество Христово. След смъртта католиците също като мюсюлманите, се изправят пред Страшния съд и според делата си могат да отидат в рая, чистилището или ада. При протестантите адът има по-малко знаение и спасението може да се постигне чрез вяра, възкресение на мъртвите и покаяние.
Хиндуизъм
За разлика от споменатите досега, това вероизповедание няма основоположник. Неговото учение се формира от много свети мъже, а индусите могат да бъдат атеистични, монотеистични или политеистични. Основното учение се предава чрез Ведите, писани в периода 1500 – 500 г.пр. Хр. Основните богове в хиндуизма са Вишну, Шива и Шакти. Можеш да бъдеш хиндуист само, ако си роден в една от кастите, а смяната на религиите не е възможна. Споед класическото учение омъжените жени не си подстригват косата, а облеклото не може да е провокативно. Начинът на хранене на хората, изповядващи това вероучение, е специфичен. В него се споменават като „нечисти“  месото, рибата, яйцата, алкохолът и тютнът. Кравите са свещни животни, затова те не се обезпокояват. На обществени места е недопустимо мъж и жена да демонстрират близост, затова дори и допирът помежду им може да е притеснителен. Хиндуистите следват правилото да се женят според принадлежността си към определена каста, а смесените бракове между различни касти могат да бъдат неприети. Това е религията, която има специална книга за секс и еротика, но днес проповядва силно ограничен сексуален морал. Хиндусите празнуват много празници и общо взето религията им не се притеснява да бъде изповядвана с много веселие, танци и смях. В хиндуизма има много празници, но един от най-пищните и важни празници е Дивали. Познат е като Празника на светлината и се празнува през ноември. Катоз начимост и в част от ритуалите си доста напомня християнската Коледа, особено Бъдни вечер, когато се сервират постни ястия, а боговете ритуално се хранят, обличат и почитат. След смъртта си хиндуистите вярват, че влизат в цикъл от прераждания, като крайната цел на земния начин на живот е да се стигне до неговото прекъсване. При това прераждането може да бъде в друг човек, в животно, растение или бог.
Будизъм
Това е една от най-интересните световни религии, тъй като в крайна сметка всеки може да стане будист по коя воля, стига да изрече или да му бъдат изречени заклинателните формули. Основната личност за будитите е принц Сидхрта, който на 29 години става аскет, нарича себе си Будда, а на трийсет и шест години основава учението си, което нарича Средния път. Важно е да се знае също, че в Индия той основава орден, към който принадлежат и жени. Особено важно за будистите е изминаването на т.нар. Осемстепенен път, който включва методи за медитация, етично поведение и преодоляване на страданието. Като във всички религии и в тази облеклото не може да бъде притеснително и провокативно, но за сметка на това няма никакви забрани относно храна и алкохол. Единствените, които не могат да се радват на алкохолното опиянение според последователите на Сидхарта, са монасите и монахините. Те трябва да водят и отшелнически живот, но пък непосветилите се изцяло в учението разполагат с доста разхлабени сексуални правила. В същото време обаче мъжете и жените не следва да демонстрират близост на обществени места, така че няма да е добра идея да награбите приятел будист насред площада например. Жените будисти също нямат право да гледат монасите в очите. Най-големият будистки празник е Весак или първото майско пълнолуние. Тогава се празнува раждането на Буда и неговото просветление. Нирвана е термин именно от будизма и означава уникално състояние на баланс между духа, съзнанието и тялото. Това съвършенство може да бъде постигнато, но пътят към него е непрекъснато прераждане.
Православие
Като православни християни ние познаваме своето учение и начин на практикуването му. И все пак нека припомним, че за разлика от католицизма, ние изповядваме един бог, който е троичен по лица – Отец, Син и Свети Дух, които са еднакви помежду си. Затова и кръстният знак, който правим, събира в една точка палец, показалец и среден пръст и върви в посока чело – стомах – дасна част на гърдите и лява част на гърдите. Католиците се кръстят с два събрани пръста (показалец и среден), за да символизират Бог и неговия син Исус, като знакът върви в посока чело – стомах – сърце – дясна част на гърдите. Православието стои върху основата на Свещеното писание, Свещеното предание и решенията на първите седем Вселенски събори. Православен можеш да станеш само чрез кръщение, извършено от духовно лице. Според правилата в православието се пости приблизително около 200 дни, като съществуват четири постни периода, както и еднодневни пости в сряда и петък. Семейството е обща духовна същност, което прави човека едно цяло. Глава на семейството обаче определено е мъжът. В православието съществува т.нар. бяло духовенство, което задължително трябва да встъпи в брак. Затова и поповете е редно да бъдат в брачен съюз. Черното духовенство са монасите, които нямат право на пътски удоволствия и живеят в отдалеченост от светската суета. Сексът е благословен само в брака, а свободното сексуално общуване е грях, присъщ на низшите същества. Православието почита много празници, най-големите от които са Великден и Рождество Христово или Коледа. Докато за католицизма Рождество има по-голямо значение, то за православието Възкресението е по-важният християнски празник, защото той утвърждава спасението. Православието почита също много светци, а заедно с тях и хората, които носят техните имена. След смъртта си всеки православен християнин вярва, че душата му четиридесет дни е обикаля местата, които е обитавала приживе. След това тя бива отпратена в рая или ада според земните си дела и грехове.
Юдаизъм
Това е единствената религия, която не мисионерства и не търси да привлече последователи. Това е причината често да не знаем много неща за нея и нейната история. Всъщност юдаимът е създаден 1000 г.пр. Хр, когато Мойсей поставя началото на библейската религия. Той се оповава на Авраамовия завет, сключен с Бога на Синайската планина и обещанието за спасение на израелския народ. Тората е книгата, която поповядва вяра в бог Яхве. Човекът е създаден по подобие на Бог от самия него. Евреин е този, чиято майка е еврейка, мъжете задължително се обрязват, а смяната на религията е възможен избор. Що се отнася до правилата за влизане в синагогата, то те приличат на християнските и мюсюлманските – главата задължително се покрива, като мъжете носят т.нар. кипа. Ортодоксалните евреи забраняват на жените да носят панталони, а начинът на живот и поведение е много строг. Сексът в брака се приема за задължителен, но той трябва да се извършва не за удоволствие, а за продължаване на рода. Затова ортодоксалните евреи осъществяват интимните си отношения през специален чаршаф с дупка, за да се избегне всяко удволствие на плътта. Храната е особено важна в юдаизма – месото трябва да е от ритуално заклано животно и да не се докосва до никакви други храни или продукти. Морските храни и деликатеси са забранени. В големите търговски вериги по света има специални щандове, късето се продава специално отгледана и съхранена според юдейските првила храна, която се нарича кашер. В тази религия има групи от хора, които живеят в нещо като комуна, наречен кибуц, където всеки член на обществото извършва труд, полезен за него и останалите. Най-големите еврейски празници са Пасха, Ханука и Йом Кипур, като семейното събиране и родствената заедност са основни в тяхното празнуване. След смъртта си евреите вярват, че ще отидат в света на сенките, където Бог е разделен от хората.

Мария Касимова (ma-studio.eu)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7381 |17.04.2014 Почина Габриел Гарсия Маркес . 18| 12850 |26.02.2014 Българите в Украйна жадуват за "майка България"; тя рядко се сеща за тях . 12| 8926 |21.02.2014 Джоко Росич се пресели в отвъдното . 7| 8671 |18.02.2014 Фрог научи: Поморийка наследява Димчо Михалевски в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads