Реклама / Ads
11| 7083 |12.07.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Кой кой е в новите шоу програми

.
Любимците на властта избират поредния талант без бъдеще
 
Любимката на премиера Бойко Борисов Ивана, считаната за близка до президента Мариана Попова, награденият с орден „Стара планина” от Първанов антикомунист Кирил Маричков и провалилият се на Евровизия Миро си стиснаха ръцете. Четиримата се навиха да журират най-новото реалити на Слави Трифонов, който също напоследък гравитира около Първанов. Проектът „Гласът на България” търси нови музикални звезди. Още от самото начало bTV ни натяква, че това е най-успешният формат, въпреки че само до преди година казваше същото и за „Мюзик айдъл”, тотално провален от Иван и Андрей. В шоуто журито щяло да стои с гръб към участниците и щяло да ги оценява по гласа. В сутрешния блок на телевизията журито пък се изпусна, че все пак предварително участниците щели да бъдат отсявани, за да няма идиоти
пеещи „шест кокошки съм заклала” и „кен лий”.

Така автоматично беше обяснено на зрителите на простичък език: „Ще си се виждаме, ще знаем кой ни пее зад гърба, останалото е шоу и зрелище”. Така или иначе предаването ще бъде на запис. Какво е решението на Дългия, ако стане някой гаф и някой от журито волно или неволно види лицето на кандидат-звездата. Ситуация: на Кирил Маричков или на Миро му се приходи спешно до тоалетна и реши да скочи и да види певеца зад себе си? Ще го гонят ли, защото са му видели образа и няма равен старт с останалите конкуренти? Освен това вече никой не вярва на подобни формати, които обещават да са като едни своеобразни фабрики за звезди Нито един от победителите в реалити конкурсите за танци и песни не успя да се развие и да се задържи на голямата сцена в България (ако все още има такава). Нито айдълката Невена Цонева, нито каръкът Метин Енимехмедов, който не успя да запали ферарито на Слави, нито Тома, чиито пиари го направиха за смях, нито всички забравени победители на всевъзможни подобни формати. И за най-малките вече е ясно, че хората, които изпълняват нелеките задачи, са използвани като средство за печелене на пари за продуцентите След като са употребени, са захвърляни като носни кърпички от „опекуните” си.

От Нова ТВ пък решиха да борят конкуренцията с паралелния музикален формат „Х фактор”, който ще бъде воден от вечно тикания в лицата ни през тв екрана барман Део. Преди две седмици в един от най-четените сайтове се появи информация, която понамириса на прессъобщение: „Кариерата на Део се развива стремглаво, като в нея винаги на първо място е била телевизията, но паралелно с това той записва сингли, участва в реклами, филми и театрални спектакли”. Едва ли някой си спомня ли как се казва героят на Део във филма „Бунтът на L”, за сметка на „интелектуалните” му разговори с Милко Калайджиев и Ицо Хазарта във „ВИП Брадър”, които оставиха по-трайна следа в народния фолклор Един от триковете, който прилагат реалитата, са предварителните рекламни сензации – „това е световен формат”, което е вярно, но се пропуска да се напомни, че е направен по български. Не е минало реалити без гафове и без изцепки от страна на продуценти, изпълнители и пр. „Победителят в успешния музикален формат в света ще има шанса да запише сингъл в реномирано международно студио с подкрепата на „С.М.Е.”, гласи съобщение от новинарски сайт.

Всички знаем, че става дума за песен, която изпълнителят може да си я пуска на роднини и приятели, но не и да я чуе в някоя радиостанция. „За първи път в историята на родните музикални шоу формати у нас щастливецът ще получи възможност да започне звездната си кариера с екип от доказани на международната музикална сцена професионалисти – композитор, текстописец, аранжор и музикален продуцент”, пише сайт за въпросното предаване в Нова. Това всъщност го чуваме преди всяко подобно шоу, но май нещата не са толкова розови, както ни се представят. Не прави чест на продуцентите, че принуждават с договори гламавите участници, които ги подписват, за да мълчат за определен срок и да не издават „тайни от кухнята”. Това създава впечатлението, че в реалитата нещо се крие от публиката Група танцьори от проект на Слави не спазиха клетвата си към него и накратко обясниха какво толкова тайно има.

По думите им шоуменът не е спазил ангажимента си към тях. Тяхно право е да преценят дали да не спазват договора си със Слави. Но очевидно това е мръсната тайна, която българските продуценти искат да скатаят с договор – че се използват хора, за да се печелят пари на техен гръб и след това да ги ощетяват за сметка на вечните водещи и журита, които все са си едни и същи и прибират хонорари (понякога незнайно защо). Имало е случаи в конкурсите да попадат такива недоразумения, които шашкат учудения зрител, който се пита: „кой е журито и кой е участникът?” Отваряме друг информационен сайт и четем „Във формата има много повече етапи и предизвикателства, отколкото във всеки друг подобен”.

Обикновеният зрител започва да си задава застрашително въпроса: „Означава ли, че конкурсът ще продължи повече от година и ще скапва прайм тайма”, в който националните телевизии не дават никакъв избор заради паралелните реалита, които натрапват на аудиторията. В крайна сметка алтернативата за онези, които не ползват интернет и нямат кабелна телевизия, е една – вечно плютата и според някои скучна БНТ, която по традиция предава новини в най-гледаното време. Замисляйки се, вместо човек да се занимава с напудрени реалита, не е ли по-забавно да си пусне „По света и у нас”, в което обикновено се започва с „The best of Boiko Borisov”, „Новите имоти на Царя” и „DJ Станишев шоу” на Бузлуджа. Неподправеното политическо шоу е най-печелившият коз, колкото и да ни гъбаркат разни пийпълметрични агенции на медийни босове, че реалитата са с висок рейтинг.

Причината за провала на безспорните таланти, които пеят в реалити форматите за композитора Краси Гюлмезов от дует „Шик”, е простичка. „Нямаме качествени продуценти, както например в Румъния. Тук компаниите обещават да ти запишат два клипа и един албум и дотам. Очевидно е, музикалните формати имат за цел не да правят звезди, а да печелят пари. Вижте Тома, страхотен певец. Къде е сега? Някой чува ли го, въртят ли песните му? Не. Жал ми е, че у нас има много такива таланти, но все още не се е родил българският продуцент, който като румънците да направи нашите таланти световноизвестни”, категоричен е пианистът.

РЕВАНШ
Айдълката Невена осъди продуцентите си за финансови щети


Невена Цонева осъди бившите си издатели “Вирджиния рекърдс”. Преди повече от година победителката в “Мюзик айдъл” искаше да прекрати сключения договор с компанията, тъй като се държали некоректно с нея. Невена заведе два иска срещу бившите си продуценти, а те от своя страна започнаха да я съдят, че е прекратила договора си безпричинно. В крайна сметка СГС осъди „Вирджиния Рекърдс” и постанови фирмата да заплати неустойки за неизпълнението на договорните си задължения към певицата. Пред „Торнадо” гаджето на Невена и неин продуцент, барабанистът на „Ку-ку бенд” Венелин Венков, заяви, че „Вирджиния Рекърдс” очакват решението на съда на втора инстанция. Той се надява на справедлив съд, който да накара компанията да си плати неустойките.



Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6147 |04.07.2011 България: абсурдът като закономерност . 17| 13661 |28.06.2011 Съдът пусна крадци на 12 000 000 ДДС, заради етно дискриминация . 14| 6683 |27.06.2011 Много ти е хубаво това зелено костюмче... . 9| 11302 |23.06.2011 Гого и Ева разпродават имущество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads