Реклама / Ads
20| 8042 |19.09.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Кои пусна мюретата към „Дондуков” 2

.
колаж Мартин Руменов
Патент на червените е да хвърля в играта губещи пешки
 
Цяло стадо пластмасови патици, известни на авджиите като мюрета, бяха подкарани с гегите от стопаните си към „Дондуков” 2 за предстоящите избори тази есен. Рекорден брой кандидати с нулеви шансове за президентската институция се курдисаха на старта в голямото политическо състезание, за да разбиват гласовете на сериозните играчи, да отвличат вниманието на избирателите и дори да ги отвратят да гласуват.

Подсъдимият и считан за глава на "Октопода" Алексей Петров, детективът Димитър Куцаров, Светльо от "Хиподил, Мария Капон, шефът на фалиралата Първа частна банка Венцислав Йосифов, сменилият девет партии Павел Чернев и бившият кмет на Момчилград Сали Шабан решиха да си мерят рейтингите със сериозните играчи, които са парламентарно представени. Липсата на идеи и на логично обяснение какво търсят в ЦИК за политическите анализатори бе категоричен знак, че мюретата играят със задкулисни играчи, чиято истинска цел не е президентският стол.

Друг сериозен аргумент, с който се кандидатират, е да разбиват гласовете на по-големите партии, които използват лузърите като оръжие една срещу друга. Доказателство за комичните кандидатури бяха няколкото телевизионни участия на детектив Куцаров и на потъналата в неизвестност и лиготии джазменка Камелия Тодорова например. В сутрешните блокове на националните телевизии двамата изглеждат нелепо. Нито един от тях не може да обясни защо иска да се нагнезди в президентството. Намеците в студиата, че са безпомощни, веднага изостря тона в интервютата, а Куцаров заема ролята на журналист с въпрос към водещите: „Вие откъде сте сигурни?”

Тодорова в своя розов стил започва да се обяснява колко е позитивна кампанията им. Поведението й силно напомня на винаги добронамерената Кунева, както и на провалилата се здравна министърка Анна-Мария Борисова и нейното само се усмихвам Алексей Петров също изпада в неловки ситуации, когато му се зададе конкретно въпросът „към каква промяна се стреми”. Въпреки че Трактора наследи пиара на Първанов Нидал Алгафари, дори и той не може да се справи с тежкия случай. Аргументите и идеите Петров е заместил с личностни атаки към премиера Бойко Борисов и към министрите от кабинета му.

В старанието си пък да покаже оригинално мислене и нови идеи, Трактора изумява аудиторията с твърдения като това, че партиите в България трябва да бъдат премахнати и цялата власт да бъде концентрирана в ръцете на президента. Концепцията на Трактора връща избирателите в тъмните времена на тоталитарния режим по времето на Тато и връщането на член Първи в Конституцията. Бившата барета въобще не може да се впише в реалността. Политическото му поведение е по-скоро на служител от социалистическото МВР, който приема президентските избори в ролята си на агент и барета
а не като политик.

Сали Шабан, който е издигнат от изселените български турци по времето на социализма, също е кандидатура нонграта. Освен че е известен с това, че спечели изборите в Момчилград, че е бивш дипломат в ГДР и че се счита за агент на ДС, не е популярен с нищо друго на избирателите. Нещо повече – парадокс е изгонените от комунизма турци да искат за президент агент?

Със същата лоша репутация на ченге от агентурния апарат и провалил се банкер е друг кандидат за президент – Венцислав Йосифов, бивш шеф на Първа частна банка, която скандално фалира през 90-те години. Не става ясно и защо бивши агенти на ДС са се наредили на опашката за президентството, при положение че дори за родните дипломати на най-ниско ниво високите порти на развитите страни отдавна са заключени. На Запад вече никой не гледа сериозно на бившите ченгета и страни от срещите си с тях. Протесният вот на избирателите този път пък няма да бъде празната бюлетина, а глас в подкрепа на Светльо от "Хиподил"

Той, както и Камелия Тодорова, чрез телевизионните си изяви ще получат безплатна реклама в прайм тайма на държавната телевизия, където по право имат своите няколко минути всяка вечер, за да се покажат пред публиката. „Зад мюретата стоят играчи с огромен финансов ресурс, които искат да заблудят избирателите. Кукловодите се стремят да покажат на народа, че вижда нещо ново, хора, които не са опетнени и не са политически ангажирани. Зад маската обаче се крият задкулисни и нечестни игри”, категоричен е председателят на софийското ДСБ ген. Атанас Атанасов. „Пускането на мюрета преди изборите е задължителен прийом на БСП. В момента обаче червените не са във форма и при тези избори това по-малко се усеща от тяхна страна. Сега на гребена на вълната с ударите под кръста се намира ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов се стреми да разцепи както десницата, така и левицата. Разбира се, че сами по себе си хората, които се опитват да разбиват гласовете на основните политически сили, нямат необходимото доверие сред избирателите за това. Те водят политическите си кампании с купуване на гласове основно сред ромското население. Като благодарност мюретата получават излъскване на имиджа и разчистване на стари сметки, какъвто е случаят с Венцислав Йосифов например”, убеден е ген. Атанасов.

„Целта на пластмасовите патици не е да спечелят изборите. Едни искат да напомнят за себе си, други да издълбаят нови ниши за предстоящите парламентарни избори”, категоричен е Червения шаман Димитър Гронев. „Мюретата на президентските избори не са токова страшни, колкото подставените лица на местния вот. В по-малките градове всеки глас има огромно значение за избора на даден кандидат”, твърди анализаторът.

„Става дума за избирателна техника, която е зависима от картината на избирателната активност”, твърди социологът Антоний Гълъбов. „Имаме много разпръснат вот и сравнително малки електорални тегла. В тази ситуация интересът на отделните политически партии е, след като не могат да привлекат повече избиратели, да въздействат върху основните избиратели по два начина. Единият – да ги откажат да гласуват чрез всякакъв вид дебелащини или като разпилеят гласовете така, че техните малки собствени ядра да тежат повече. Колкото повече са фалшивите кандидати, толкова повече интелигентнит е избиратели се отказват да гласуват  и „свършват работата” на партиите. От тази постановка печелят най-вече големите партии. Точно затова толкова години нямаме нормални правила за провеждане на избори, които зависят от управляващите”, категоричен е Гълъбов.  

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10792 |18.09.2011 Катрин Маркова: Опитват да ме превърнат от жертва в обвиняема . 11| 10901 |16.09.2011 Част от „Килърите” „пропяват”, лъсват политици . 44| 10083 |15.09.2011 Жени Живкова спасила сестрите в Либия . 132| 12949 |13.09.2011 Триумф на българщината над македонизма в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads