Реклама / Ads
2| 8129 |16.07.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Компютърът по-мръсен от кенефа

.
Когато мръсотията се вижда, е лесно – тутакси я забърсваш с парцала.
 


Истината обаче е друга – 99 процента от нечистотиите в дома ни са невидими, без цвят и без мирис. Докато с настървение чистим тоалетната и банята, защото знаем, че са мръсни по презумпция, пренебрегваме места като компютъра, ъзглавниците и юрганите, в които се спотайват милиони заразни микроби. Къде обаче е най-голямата концентрация на бацили в дома? Нека се разходим и проверим.


Клавиатурата на компютъра
Изненадващо - между клавишите на компютъра се крият много повече микроби, отколкото в тоалетната чиния, сочи изследване от 2008 г., публикувано в сп. „Уич”. От 33 изследвани клавиатури в 2 бяха открити опасните бактерии E.coli и Staphylococcus, а едната се оказала толкова пълна със зарази, че учените моментално я изпратили за тотална дезинфекция. Откъде се вземат толкова бактерии на това място – най-вече от хора, които се хранят пред компютъра и не си мият ръцете преди работа.

Тоалетна чиния
Тоалетната седалка и чиния съдържат 400 пъти по-малко микроби от клавиатурата на компютъра, сочи изследване на университета в Аризона, САЩ. Тя е „очевидно” място за завъждане на микроби, затова повечето дамакини я чистят с изключително усърдие. Водата в тоалетната чиния често е по-чиста от тази, която пием от чешмата. Това бе доказано в изследване, проведено от американската тийнейджърка Килрей Катерман през 2007 г. Тя измерила концентрацията на бактерии в двата водни източника в училището, където учи, и установила с изненада, че водата от тоалетната е почти стерилна.

В леглото
При изследване на болницита „Бартс” в Америка били сравнени стандартни болнични възглавници и най-новото постижение – антибактериална възглавница с филтър против микроби. Станало ясно, че след 3–годишна употреба почти една трета от теглото на обикновената възглавница се състои от мъртви клетки кожа, бактерии, прах и домашни акари (Dermatophagoides pteronyssinus). Това са малки паякообразни животни, които се считат за едни от най-честите ‎причинители на астма по целия свят. При антибактериалните възглавници тази „фауна” липсвала. Матракът – ние отделяме средно около 200 грама пот на вечер, която попива в него. Също така матракът е убежище средно на 10 000 акара – така че тупайте го по често и го излагайте на слънце, което убива бактериите.

Прахосмукачка
50 процента от четките на прахосмукачки, изследвани в университета на Аризона, съдържали фекални бактерии, като 13% от случаите това била Ешерихия коли. Експертите препоръчват редовна дезинфекция на четките на прахосмукачката и изпиране на торбичката, ако уредът работи с такава за многократна употреба.

Кухненска гъба
65 000 бацила средно се крият на всеки квадратен сантиметър от една кухненска гъба или парцал, измери Центърът за контрол на заболяванията в САЩ. Това прави кухненската гъба един от най-мръсните предмети в дома и затова повечето хранителни зарази в света тръгват именно от нея.

Пералня и миялна
Учени от Словения (един от водещите производители на перални в света) публикуваха изследване в журнала „Гъбична биология”, от което става ясно, че пералните, миялните и кафемашините са убежища на потенциално смъртоносни бактерии. Те се крият най-вече в гънките на гумените уплътнения на тези машини. Интересното е, че колкото е по-модерна една пералня и на колкото по-ниска температура работи, толкова повече микроби има в нея.

Бюро в офис
Повърхността на бюрото в офиса ви е няколко пъти по-гъсто населена от микроби, отколкото седалката на тоалетната чиния или кошчето за боклук. Над 200 са микробите на всеки квадратен сантиметър от работното ви място.

Хладилник
Това е идеалното място за развъждане на всякакви бацили, защото има хранителна среда и влажен въздух. Ниската температура не е пречка за развитието на най-различини щамове микроорганизми в хладилника.

Дъска за рязане
През 90-те години хранителни експерти посочиха, че пластмасовите дъски за рязане съдържат по-малко микроби от дървените, защото могат да бъдат стерилизирани при по-висока температура. В резултат на това ресторантите трябваше да се сбогуват с добрите стари дъски. Нови изследвания обаче разкриха, че това не е съвсем така – при дървената дъска бактериите се всмукват дълбоко в порите, където не достигат хранителни вещества и те буквално умират от глад!

Отворът на канала под душа и във ваната

Този отвор винаги е покрит със слузест филм, изключително богат на бактерии. Концентрацията им достига около 60 000 на квадратен сантиметър. Това е около осем пъти повече от бактериите, измерени на канала на кухненската мивка.

Четка за зъби

Учени от Университета на Манчестър установиха, че между космите на средностатистическата четка за зъби се спотайват поне 10 милиона бактерии от всички видове – стрептококи, стафилококи, Ешерихия коли и кандида. Зъболекарите препоръчват четката за зъби да се сменя на всеки 3 месеца.

Купичката на кучето
Изненадващо, екип от американски учени открил, че вътрешността на купичката за храна на домашния любимец в бактериално отношение е по-чиста от повърхността на мивката в кухнята, ваната в банята и вашата четка за зъби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 13406 |14.07.2011 Mладата улична цигуларка Виктория Николова: Първанов ми даде своя снимка, Бойко плати за операцията ми! . 31| 7657 |08.07.2011 Доган чете лекция за Стамболов. ДПС нямало да издига президент . 11| 7083 |12.07.2011 Кой кой е в новите шоу програми . 4| 6147 |04.07.2011 България: абсурдът като закономерност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads