Реклама / Ads
99| 6541 |29.02.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

И в Косово лекарствата по-евтини отколкото у нас

.
И в съседно Косово лекарствата на монополиста “Софарма” са доста по-евтини отколкото в България. Това установи проверка на ТВ 7, след като от вестника на Огнян Донев “Труд” иронично посъветваха българите да се равняват по Косово.
 

 

Така например там детският сироп “Парацетамол” се продава на дребно в аптеките за 1 евро или 2 лева, а у нас – за 3.10 лв. Витамините “В комплекс” в Косово струват 1.40 лв. а у нас - 1.70 лв. На лекарствения пазар при съседите се продават четири медикаменти на “Софарма”, като три от тях са по-евтини, въпреки , че в ценообразуването им участват транспортни разходи, митнически такси и надценките за дистрибуторите.

 

В Косово, което не е член на ЕС и би трябвало да е по-изостанало от България, се оказва, че цената и на други медикаменти са по-евтини отколкото у нас. Масовият “Аналгин” е на половин цена, лекарство за кръвна захар е с 1.5 лв. по-евтино отколкото в България. Така на практика се оказва, че Косово е по-близко по цени на лекарствата до ЕС от нашата страна, където те са в пъти завишени.

 

От проверката стана ясно, че разминаването на цените не може да са в разликите във валутните курсово или заради нивото на заплащането на аптеките там.

 

Цените в Косово са в евро, а аптекарите им получават доста по-високи възнаграждения от нашите и могат да си позволят да посещават зимните курорти в България и други европейски страни.

 

Още по-стряскаща обаче е съпоставката на цените в България и някои държави от бившата руска федерация. Така например “Табекс”, който е препарат за отказване от тютюнопушене, в София се търгува за 27 лв. опаковката, в Киев - за 19 лв., в Москва - за 18 лв., а в Минск - за 13 лв. Същевременно България е страна с най-нисък БВП.

 

Оказва се, че монополистът “Софарма” и неговият бос Огнян Донев е изградил перфектна вертикална структура – произвежда лекарства, дистрибутира ги, определя им цената на продажба и ги реализира в свои аптеки. Така на гърба на обикновените граждани фармацевтичният бос и близките му правят милиарди печалби.

Днес в 17 ч. здравният министър Стефан Константинов събира на среща фармацевтични компании, за да обсъдят възможностите за намаляване на цените на лекарствата до 50 %.

 

Понижаване на цените с 50%, това звучи като рекламно политическа дейност, коментира иронично намеренията на правителството Огнян Донев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13481 |27.02.2012 WikiLeaks започва да публикува документи на "тайното ЦРУ" . 331| 42102 |26.02.2012 Петиция за създаване закон за лустрация . 49| 31580 |22.02.2012 Призовават Георги Първанов като свидетел по „Октопода”? . 7| 12180 |20.02.2012 Прокурорските свидетели - мишени без прикритие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads