Реклама / Ads
82| 9034 |27.10.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Лидеромани погребаха СДС ударно за четири петилетки

.
Десният електорат избра ГЕРБ пред разпада на Синята коалиция
 
Демократи призовават седесарите да гласуват за Плевнелиев и Попова и да не слушат ръководствата си

Българската десница тотално катастрофира на последните избори и вместо в щаба на сините в НДК да звучи „Времето е наше”, забиха траурни камбани. През цялата си над 21-годишна история „сините” не бяха получавали по-голям шамар от избирателите си, които загубиха доверието в разбитото на милиони парчета СДС. Смъртта за десницата дойде след безброй разцепления, караници и нападки между основните лидери от романтичния период на партията. Митингите, на които в началото на прехода десните събираха стотици хиляди симпатизанти, останаха само на лентите. 70-те хиляди гласа, които получи кандидатът за президент на СДС Румен Христов, преди бяха събирани от воле само от една столична избирателна секция, твръди син динозавър, който се кълне, че повече никога няма да гласува.

Днес седесарите не се трогнаха дори от метаморфозата на малкото усмихнато лъвче, емблема на партията, което бе превърнато в хартиен звяр който  не можа да респектира дори твърдия електорат на десницата. Синята коалиция на свой ред доказа, че е поредният опит да се залъжат избирателите, че постепенно ледовете се стопяват. Човек от ръководството на ДСБ обаче сподели пред „Торнадо”, че вече не е сигурно дали Костов ще продължи съюза си със СДС. Разбира се, предстояли тежки преговори, които не е сигурно дали окончателно няма да скъсат връзката между седесари и костовисти.

Противоречивата фигура на Румен Христов пък още в началото на президентската и кметската кампания постави пред дилема електората дали да гласува за човек, чието име упорито се свързва с врага Ахмед Доган. След редица подмятания и прехвърчане на искри между коалиционните партньори Мартин Димитров и Иван Костов дойде страшният съд за десницата
и окончателният разкол в Синята коалиция, поне на тези избори. Намесата на Стефан Софиянски се оказа като на погребален агент, който се върна на „Раковски” 134, за да прочете тържествено смъртния акт. Слуховете, че бившият столичен кмет си е купил марката СДС, като е платил за това 1 млн. лв. на Мартин Димитров, отврати още по-силно заклетите седесари. От целия фарс, който разиграха „сините”, в крайна сметка спечели единствено ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов след последните избори окончателно зае дясното пространство и беше призната за единствената демократична партия от електората. След избирателите най-големият потърпевш от спукания цирей Синята коалиция е кандидат-кметът за София Прошко Прошков.

В ДСБ са категорични, че Румен Христов е повлякъл със себе си към дъното бившия кмет на район „Лозенец”, който е имал шанс да вземе повече гласове, имайки предвид, че изборите са 2 в 1. От ЦИК доказаха, че гласовете за градоначалници са по-малко от тези за президент, с което излиза, че хората отиват до урните първо, за да дадат гласа си за държавен глава, а след това решават дали въобще ще гласуват за кметове и общински съветници. В случая Румен Христов не успя да привлече гласоподавателите в София, за разлика от Калфин, който осигури учудващо висок резултат за кандидат-кмета на БСП Георги Кадиев.

„Проблемите в СДС започнаха още през 1997-1998 г., когато съюзът имаше едноличен лидер в лицето на Иван Костов”, коментира краха на сините един от създателите на СДС Александър Йорданов. „Най-голямата грешка е, че беше допуснато съюзът да се превърне в партия насилствено. За съжаление Мартин Димитров беше заразен с болестта, от която страда Иван Костов – лидероманство. Той сам си избра кои да са кандидатите за президент и за кмет на София, без да се допита до мен например. Аз не исках този човек да представя СДС в надпреварата за „Дондуков” 2, както и много други хора от партията. Димитров пренебрегна хората. Другата груба грешка, която допуснаха „сините”, беше, че застанаха на страната на БСП в парламента. Иван Костов и Мартин Димитров трябваше да подкрепят и да работят с ГЕРБ. Те могат да поправят отчасти грешката си, като сега призоват синия електорат да гласува за Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Ясно е, че в България винаги ще има двуполюсен модел. Демократично мислещите хора искат да видят партия, която е по-силна от БСП. В момента това е ГЕРБ и очевидно СДС не може да се опъне на левицата”, категоричен е Йорданов.

„Изключително тревожен е фактът, че сините буквално катастрофираха на тези избори. Това означава, че вече дясно мислещите хора останаха без политическо представителство”, констатира депутатът от VII ВНС Едвин Сугарев. „Проблемът в редиците на „сините” тръгна от 2001 г., когато започнаха вътрешните конфликти в съюза, докато не се стигна до днес. Имаше една конфигурация, която първоначално издигна Румен Христов за президент. След това схемата в десницата се промени и хората, които вярваха, че Христов ще е кандидат за държавен глава и с гласовете си го подкрепиха на вътрешните избори, останаха излъгани”, категоричен е поетът политик.

„Десните” се сещат да се консолидират и да се свестяват само преди избори, което омръзна на избирателите им. Подобни опити за съвземане се правят единствено когато трябва да се печели някаква власт”, коментира тежката ситуация политологът Татяна Буруджиева. „Преди каквито и да е избори се опитват да съберат парчетата, на които СДС се разпадна. Такъв беше примерът с президентския вот през 2006 г., както и на парламентарните избори през 2009 г., когато опитаха да замажат очите на електората си със създаването на Синята коалиция. През последните две години обаче виждаме единствено разногласия между СДС и ДСБ в парламента, искри, които прехвърчат помежду им и чести разногласия по основни въпроси. Първичните избори, на които трябваше да се решава кои ще са кандидатите за кмет на София и за държавен глава, беше първият знак, че и на тази кампания десницата ще се разцепи за пореден път”, категорична е Татяна Буруджиева.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8274 |27.10.2011 Идат сахарски жеги, с тях и непознати болести . 130| 27448 |25.10.2011 Леа Коен громи Цар Борис; изкарва българите шовинисти и войнолюбци . 2| 6556 |24.10.2011 Асошиейтед прес: Опасения за манипулации на изборите в България . 35| 26186 |17.10.2011 Луканов убит заради пари на Максуел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads