Реклама / Ads
7| 12984 |05.12.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Мистериозен лаптоп разкрива кокаинова афера в Панама

.
Украинци и руснаци от екипажа на „Маас Трейдър” видетелстват, че „това е работа на капитана”
 
Разменени мейли, които са запазени на личния лаптоп на капитан Светлозар Собаджиев, го уличават, че българинът е замесен в трафика на 169 кила кокаин. Това съобщиха отлично осведомени източници. Твърди се, че мейлите са от неговия зет Николай-Цайса и са дошли от Варна. Николай няма брак с дъщерята на Собаджиев Лора, но двамата имат дете. Твърди се, че Цайса работи с небеизвестния висаджия и бивша дясна ръка на Георги Илиев  във Варна Иво Иванов-Гела.
Собаджиев и корабът му „Маас трейдър” са заловени на 28 март тази година в Панама. Според близки до холандската фирма „Марлоу навигейшън”, която е собственик на кораба, управляван от Собаджиев и където е намерен кокаинът, информацията дори свързвала намерения наркотик със заловената месец по-късно в Мартиника пратка от 400 кила бял прах на варненския яхтсмен Димитър Топалов.

След задържането на пратката кокаин и кораба в пристанището едноименната столица на Панама лаптопът е бил изследван и след това предаден заедно с други вещи на Собаджиев на наетия от него адвокат. Дъщерята на Собаджиев Лора твърди, че баща й е натопен от украинския помощник-капитан  на кораба. Преди 2 г. със Светлозар е имало подобен инцидент между Колумбия и Мексико. Тогава капитанът се усъмнил, че в кораба крият дрога, и сам подал сигнал в местната полиция. Ченгетата открили от външната страна на плавателния съд заварен метален сандък, натъпкан с марихуана. Мистерията с варненския капитан продължава и по време на разпитите. Целият екипаж, съставен от филипинци, руснаци и украинци, свидетелстват, че аферата с кокаина е „работа на капитана”.

Корабособственикът „Марлоу навигейшън” няма намерение да защитава когото и да било в аферата. Холандците набързо прекратяват договорите на моряците и наемат чисто нов екипаж. Спират да вдигат и телефоните на всеки българин, който се опита да изкопчи от тях информация. Собаджиев е единственият нашенец на борда, той е задържан и вече 8 месеца лежи в местния затвор „Ла Хоя”. Срещу него все още няма започнало дело. Неприятностите на Собаджиев следват една след друга. Малко след като влиза в затвора група затворници се опитва да избягат, а пазачите използват сълзотворен газ и стоп-патрони, за да усмирят бунта. Налага се Собаджиев да диша през тениската си, за да оцелее. “Имаше бунт, хвърлиха в килията ни две гранати със сълзотворен газ.

Биха ни, откраднаха ни парите  и всички електроуреди. В този затвор няма медицинска помощ. Ядем развалена храна, а вода пускат 3 пъти на ден за всичките ни нужди. Това е затворът за български капитан. Съжалявам, не съм олимпийски щангист”, пише в имейл до варненския сайт maritime.bg Собаджиев. Стресиран от ареста, Собаджиев е закаран за няколко дни в затворническата болница. Той е настанен заедно с още 33-ма затворници в бивша библиотека заради липсата на свободни килии. Нещастията на капитана не свършват дотук. Докато е в затвора, той наема местен адвокат. Близкият му приятел капитан Огнян Радев, който живее в Калифорния, се наема да намери пари за спасяването на капитана.

Той изпраща на адвоката му първоначално 22 000 долара, след това още пари. Накрая се оказва, че адвокатът е отписан от местните регистри още от 1995 г. и няма правоспособност. Въпреки това преди последната порция от 900 долара той казва на капитана, че ще напусне ареста на 2 септември. Това се оказва пълна измама. Радев дава още пари и за да осигури по-добри условия на Собаджиев в затвора. През цялото време затворниците ядели развалено месо и спагети. Ако искаш истинска храна, трябва да плащаш 2 долара на чиния. „Затворниците там се третират като източник на финанси. Ако искаш да живееш, трябва да плащаш по 20 долара на ден  иначе може и да те убият”, пише Собаджиев до близките си.

На този фон поведението на дъщеря му Лора е повече от странно. Първоначално колегите на Собаджиев - капитани на кораби, се обръщат към две международни морски организации за помощ. По-късно самата Лора Собаджиева обаче е помолила асоциацията на капитаните да спре всякакви действия за помощ от чуждестранните организации. Тя е изключила телефона си от дни. Насрочва  пресконференция, която е отлежена, понеже тя имала изпити в университета. Твърди, че външно министерство е обещало, че ще организира защита за баща й.

На последната сбирка за спасяването на баща си този понеделник Лора се отказва да прави нова пресконференция, а решава да пусне съобщение до медиите. Колегите на Собаджиев пък открили сметка за набирането на пари за наемането на нов адвокат. Ако бъде признат за виновен, Собаджиев може да получи от 5 до 15 г. затвор. Капитанът не вярва на никого, дори на антимафиотите за борба с наркотрафика в София, които са изпратили свои колеги-британци в Панама, за да разберат повече информация около ареста на българина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11765 |28.11.2011 Посечената Дружба Родина отново се възражда . 9| 10027 |25.11.2011 11 малки негърчета нагушили 500 млн. от хазната . 15| 58199 |17.11.2011 Октоподът "Софарма" . 7| 11343 |13.11.2011 Турците в Германия: желани, само с половин уста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads