Реклама / Ads
0| 5566 |18.12.2017 ЧЕРНО И БЯЛО

Почина проф. арх. Евлоги Цветков

.
На 17 декември на 86 години почина проф. арх. Евлоги Цветков, съобщават от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия.
 

Напусна ни един голям творец, обичан преподавател, интригуващ музикант и търсещ художник неуморно създаващ материални и духовни ценности в полза на цялото общество, оставайки верен на принципа си да бъде преди всичко човек, пишат колегите му от Катедр „Интериор и дизайн за архитектурата” и Деканското ръководство на УАСГ.

 

Проф. арх. Евлоги Цветков е роден през 1931 г. в град Тетевен. До 1984 г. по-голямата част от творческата му дейност преминава в ИПП „Туристпроект”, където не само е един от създателите на проектантската организация, а и неин двигател и школа, осигуряваща приемственост между поколения архитекти. Неговите проекти и реализации остават безценен пример за индивидуален авторски почерк, едновременна иновативност и непреходност в архитектурния изказ, основополагащи репери в сформирането на локалната идентичност на много български градове.

 

Благодарение на своята творческа всеотдайност, утвърден професионализъм и дългогодишен опит в проектирането и изграждането на хотелски, обществени и жилищни сгради и комплекси проф. арх. Евлоги Цветков се нарежда сред най-изтъкнатите български творци в съвременната архитектура. Забележителен акцент от творческата му биография е проектът и реализацията на българския павилион на EXPO ’1970 в Осака – Япония.

 

Големият творчески, научен и професионален капацитет, съчетан с артистичната натура и благия характер на проф. арх. Евлоги Цветков, го правят любим и търсен преподавател на много поколения студенти по архитектура. В периода 1990–1994 г. е ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”. към Архитектурния факултет на УАСГ. Проф. арх. Евлоги Цветков се изявява в общественото пространство като автор на редица статии, монографии и интервюта в специализираните и професионални издания за архитектура.

 

Той е член на УС и председател на САБ в България от 2000 до 2004 г. Многократно е член и председател на СНС по архитектура към ВАК и МС, на научни журита, журита на архитектурни конкурси, участия в архитектурни дискусии и форуми, организирани у нас и в чужбина. Носител е на престижната награда „Сребърен пръстен с печата на майстор Никола Фичев” за цялостна творческа дейност.

 

Поклон пред паметта му!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5679 |06.12.2017 Почина Джони Холидей . 0| 6513 |05.12.2017 Почина бившият крал на Румъния Михай . 1| 6995 |22.11.2017 Починал е бащата на Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads