Реклама / Ads
0| 6995 |19.09.2017 ЧЕРНО И БЯЛО

Отиде си руснакът, предотвратил ядрена война със САЩ

.
Съветският военен офицер Станислав Петров, признат за предотвратяването на ядрена война със САЩ, почина на 77-годишна възраст.
 

Неговата необикновена история е разказана в документалния филм "Човекът, който спаси света". Той получи няколко международни награди и се срещна с холивудски суперзвезди като Робърт Де Ниро и Мат Деймън.

 

През септември 1983 г. руснакът е дежурен офицер в таен команден център на юг от Москва, когато се появява сигнал, че САЩ са стартирали междуконтинентални балистични ракети. Той има само няколко минути да вземе решение и несигурен за входящите данни, отхвърля предупреждението като фалшива тревога.

 

Ако беше казал на командирите си за предстоящата ядрена атака в САЩ, съветското ръководство би могло да предприеме ответна атака. Вместо това 44-годишният лейтенант полковник съобщава за неизправност в системата и последвалото след това проучване показва, че е прав.

 

Петров се прибрал у дома само няколко дни по-късно, но не е казал на семейството си за случилото се.

"Той се прибра у дома, но не ни каза нищо", споделя синът му Дмитрий, цитира БГНЕС.

 

Няколко месеца по-късно офицерът получава награда за заслуга на отечеството, но инцидентът в контролния център се пази в тайна в продължение на много години.

През 1984 г. руснакът напуска военните и се установява в град Фрязино на около 20 километра североизточно от Москва. Историята му излезе наяве след разпадането на СССР през 1991 г. и през годините той стана обект на многобройни медийни репортажи в Русия и в чужбина.

 

"Човекът, който спести света", документален филм, режисиран от датчанина Питър Антъни и разказан от американския актьор Кевин Костнър, излезе през 2014 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5793 |18.09.2017 Почина дипломатът Асен Златанов . 0| 7679 |09.09.2017 Почина Любиша Самарджич . 0| 6469 |08.09.2017 Почина партньорът на Ив Сен Лоран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads