Реклама / Ads
11| 5347 |04.01.2009 ЧЕРНО И БЯЛО

Подареното развитие не е трайно

.
Изданието "Евразийски магазин" публикува анализ на икономиста Михаел Дерер*, който твърди, че България е била облагодетелствана от "подарен" стопански прираст, който обаче вече е на изчерпване.
 

 

В продължение на години българските зимни курорти процъфтяваха, благодарение на бума на недвижими имоти, поддържан основно от британски и ирландски инвеститори. След като международната банкова криза пресуши източника на кредитирането, този пазар се самовзриви, а стойността на този преди доходоносен бизнес, се изпари бързо.

Подобни сценарии имаше и в други части на Източна Европа. Онова, което остана, са празни нови апартаменти, недостроени хотели и замразени строителни прощадки.

Хотели за по едно евро

Никой не купува, пазарът е блокиран. Такава е картината в българския планински курорт Банско в края на 2008 година. Една трета от намиращите се в чуждестранно притежание апартаменти - някои от които бяха зукупени по интернет, без собственицити им изобщо да са стъпвали в града - отново са обявени за продан, понякога и на половин цена. Цените на недвижимите имоти тук са паднали с около 40% до нива между 600 и 900 евро на квадратен метър. Прогнозите за 2009 година също предвиждат намаляващ брой туристи за цяла Южна Европа и не предвещават нищо добро за този важен икономически клон в България. По Черноморието някои притежатели на хотели вече предлагат собствеността си, натоварена от високи дългове, за по едно евро... Прекалено много българи бяха заложили през последните години на растящите цени на недвижимите имоти, търговията и туризма. Само че благосъстоянието, идващо от тези области, беше подарък, чиято стойност не беше изработена в реалната икономика. Строителните предприемачи изграждаха търговски центрове, но не и фабрики, а потребителите купуваха вносни луксозни автомобили и телевизори с плоски екрани.

Шансовете на една забавяща се икономика

Кризата сега действа отрезвяващо. България ще залплати своята цена за това, че не се възползва от кредитния бум, за да задвижи производителността и да стимулира износа. Кредитният застой и разпадащият се пазар на недвижими имоти сега могат да вкарат страната в рецесия. За да омекоти предвидимите последици от кризата, българското правителство трябва да модернизира инфраструктурата на страната като задвижи строежите на шосета и железопътни линии, както и на екологични проекти като строежа на пречиствателни станции и освен това да инвестира в квалификацията на работната ръка. Правителството трябва освен това да се възползва от трудното време, за да подобри прозрачността на бизнеса и да повиши ефективността на държавната администрация, така че тя да пречи по-малко на фирмите. Кризата може да се превърне и в шанс за оздравяването на определени икономически сектори, които през последните години бяха завладяни от опортюнисти: лицата без професионално отношение ще могат да бъдат съкратени, което пък ще открие пътя за по-качествени услуги, които са в състояние да спечелят доверието на клиентите.

*Фирмата на Михаел Дерер предлага различни услуги за швейцарски инвеститори в 10 източноевропейски държави.  

(ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6955 |29.12.2008 С пърцуца срещу кризата . 10| 5456 |27.12.2008 Радост в мъка, мъка в радостта . 14| 9999 |25.12.2008 Смешна Коледа . 12| 8105 |14.12.2008 Десетте най-често срещани заблуди за гарантиране на депозитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads