Реклама / Ads
6| 7347 |02.03.2013 ЧЕРНО И БЯЛО

Ползите и вредите от богатите

.
Шок и ужас в банковите среди - по решение на Европейския съюз бонусите на банковите мениджъри ще бъдат орязани радикално. Дали с това започва ловът на омразните богаташи в банковия сектор?
 

Сезонът бе открит във Франция - с данъка от 75 процента върху доходите над милион. Междувременно дебатите за въвеждане на данък за богатите тръгнаха и в Германия, Австрия и Швейцария. Брюксел ги изпревари като наложи горна граница за бонусите на банковите мениджъри, които от догодина вече няма да могат да надхвърлят два пъти доходите им.

В момента обичайната практита е топ мениджърите в банковия сектор да си докарват от бонуси 10-кратно повече от годишния доход - така са свикнали, това и очакват. И то не само в Европа - в Съединените щати президентът Обама води епични битки с републиканците за прокарването на извънредни данъци за заможните, а китайското комунистическо ръководство обмисля нова схема за данъчно облагане и субсидиране на държавните концерни, за да намали разликата между бедните и богатите.

Какво казват данните

Четейки тези редове, много хора ще си кажат - така им се пада на богаташите! Окуражени от това, че цели правителства и обществеността са възмутени и вече реагират, привържениците на идеята за засилен контрол над банките потриват доволно ръце. В общия хор се включват и медиите: "Много сме", уверява коментаторът на "Зюддойче цайтунг" Хериберт Прантъл, а Дейвид Гребер го допълва, че дълговете са още една причина, поради която "капитализмът скоро ще изчезне".
В Китай ножицата между бедни и богати се разтваря застрашително

Но верни ли са заключенията на експертите? Прави ли са като ни уверяват, че богатите ставали все по-богати, докато бедните обеднявали все повече? През последните 20 години доходите на трудещите се в брутно изражение плюс социалните отчисления са се увеличили двойно при инфлация от около 60 процента. Както сочат данните - социалното неравенство в Германия и Швейцария е константна величина, докато в Австрия намалява. За разлика от Америка и Китай, където ножицата между бедните и богатите продължава застрашително да се разтваря.

Фирмите трябва да намерят формулата

И още няколко цифри: десетте процента най-богати хора в Германия и Австрия внасят между 55 и 60 на сто от постъпленияте в хазната, а в Швейцария техният дял е дори 80 процента. В същото време хората от долната половина на обществената скала внасят едва 2,5 процента от данъците в Австрия и Швейцария, и около 5 процента в Германия. Освен това високите данъчни ставки влизат в сила на доста ниско ниво - в Австрия от 60 хиляди евро нагоре данъчната тежест е 50 %, а в Германия доходите над 250 хиляди евро се облагат с 45 %.

Тези факти не са в полза на откриването на сезона за лов на богаташи, казва по този повод бившият австрийски канцлер Волфганг Шюсел - та нали обществото се нуждае спешно от нови импулси за растеж. И защо високите бонуси, раздавани на спортисти и хора на изкуството, не дразнят така обществеността, както бонусите в политиката и бизнеса, пита Шюсел. Собствениците на фирми и надзорните съвети са призвани да намерят вярната формула и да въведат по-реалистично заплащане на труда на топ мениджърите, вместо това да става със спускани отгоре директиви. Защото в противен случай неминуемо държавата ще реши, че сама трябва да определя всички заплати. Не благодаря, това вече сме го виждали преди!

Дойче веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7052 |28.02.2013 Ариведерчи, папа! . 6| 7030 |19.02.2013 Почитаме Апостола на свободата . 19| 13848 |05.02.2013 Леда Милева почина на рождения си ден . 9| 17328 |23.01.2013 Оръжията не убиват хора, хората убиват хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads