Реклама / Ads
24| 6622 |27.07.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Посегнаха на складовете на „течната дружба“

.
Иво Инджев
Буквално часове след като си подпечата продължението на управленския мандат с вота на доверие в парламента правителството запечата складовете на „Лукойл“. За мен това е косвено признание, че руското лоби е достатъчно силно, за да свали правителството (привидно с ръцете на опозицията), поради което ходът с „посегателството“ над „Лукойл“ е бил изчислен така, че да бъде избегтан шантажът и дори наказ
 

Прекратява се действието на лицензите на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“. С решение на директора на Ваньо Танов се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец” на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

„Складовете на „Лукойл“ не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на изискванията на Закона за акцизите“, заяви по телефона за БНТ директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и беше категоричен, че мярката няма да доведе до дефицит в продажбата на горива на пазара. И би трябвало да е прав, ако проследим откога този пазар беше „предупреден“, че става нещо крайно необичайно по „трасето на дружбата“ между властта и руската компания.

Има ли в това „политика“?

Искрите, предизвикани от скока в цените на горивата в ранната пролет, подпалиха потребителския гняв както много отдавна не се е случвало и вещаеха едва ли не социален пожар. Той лумна в отношенията между министъра на енергетиката и икономиката Трайчо Трайков и руския гигант, който отговори на забележките на министъра с имперски високомерни персонални обиди. Намеси се главният пожарникар на републиката Борисов. Не издържа да предизвикателството на Трайков да декларира, че държавата няма нищо против да изкупи обратно единствената рафинерия и взе страната на „Лукойл“, като я „похвали“…за плащането на данъци, а на министъра отправи „последно предупреждние“.
По всичко изглеждаше, че „течната дружба“ е нанесла поредната си съкрушителна победа над България. Обаче…Намеси се „американецът“ в правителството, омразният на президента и подобните му вицепремиер Дянков. Някак между другото намекна, че „Лукойл“ ще бъде проверена тъкмо като платец към държавния бюджет. Сега всички пишат, че сигналите в публичното пространство били подадени миналият месец. Нищо подобно: още на 8 юни Дянков заяви това в интервю по Би Ти Ви и то с много интересен намек: че премиерът Борисов не знае за тази проверка и не му е работа да знае! Т.е. пое върху себе си последиците за явно замислената от месеци операция по освобождаване на заложника България от руския гигант, чийто наместник Валентин Златев е близък едновременно с президента Първанов и с премиера Борисов. В книгата си „Течна дружба“ посочвам, че двамата са му гостували в хотела в Правец на тридневни чевермета през март тази година. Написах също, че влиянието на Златев е стигнало дотам, че е наложил в правителството Румяна Желева за външен министър, която за малко да стане и член на европейското правителство. Обаче се намесиха международни фактори и упоритостта на Борисов да прокара и наложи протежето на руското лоби в България беше сломена в последния миг, ден преди Желева да бъде бламирана окончателно от евродепутатите, а държавата ни да бъде посра(ме)на.

Ако с това не съм отговорил достатъчно на въпроса, дали в развитието на ситуацията има „политика“,добавете и думата „международна“! На евентуалния паметник на европейските освободители предлагам да пише:

„Да живее европейската интеграция - освободителка“!

(От признателния български народ)

Разбира се не всички са признателни. Противно на Танов, финансистът Емил Хърсев прогнозира тази сутрин по Би Ти Ви скок на цените на горивата. Може този път и да „познае“ ( като се знае отмъстителният нрав на руското лоби тук). Изкушавам се обаче да припомня друга негова прогноза, направена на 14 август 2009 г. Пред в. „Монитор“ . Веднага след изборния триумф на ГЕРБ и Борисов, експертът прави следната преценка:

“Финансистът Емил Хърсев: ВЛЯЗОХМЕ ПОСЛЕДНИ В КРИЗАТА, ИЗЛИЗАМЕ ПЪРВИ ОТ НЕЯ
Свиването на разходите е абсолютно навременна мярка

- Г-н Хърсев, кога ще излезем от кризата?
- Моята прогноза е, че през септември ще отбележим, макар и символичен ръст, с което България ще започне да излиза от световната финансова и икономическа криза.
- Това е твърде смела прогноза. Как ще я мотивирате?
- Световните финансови експерти отбелязаха, че дъното на спада по света беше достигнато на 9 март тази година. На тази дата всички индекси на световните финансови пазари удариха дъното. За мен беше ясно, че българската икономика достигна дъното си също през март. Въпреки големите си различия, всички световни кризи от Великата депресия насам се развиват по един и същи начин. От сблъсъка с дъното трябва да минат от 6 до 9 месеца, през което време основните финансови показатели като БВП, обеми на продажбите и др. да реагират позитивно. За нас това означава, че през периода септември -декември ще започнем да излизаме от кризата. По мое убеждение това ще стане през следващия месец, защото той ще отчете високия сезон на българската икономика, а както знаем, тя е силно сезонна.
- Това означава, че последните влезли в кризата, каквито сме ние, ще излязат първи от нея?
- Точно това означава, а това е принцип, който не е измислен от мен, но абсолютно споделям.

Имате ли любим пример за ненужно пилеене на средства в последно време?
- Да, това е новата сграда на РВД до Терминал-2 на столичното летище, в която има и водопади.
- Едно активизиране на държавната администрация за събирането на приходите също е важна мярка.
Да, това е сериозна антикризисна мярка. Такава е и използването в момента на оптимизма, който е завладял народа и управляващите за съкращения. А хората, които вече почват да бъдат уволнявани от държавната администрация, са достатъчно кадърни, за да си намерят лесно работа на друго място. Нито е толкова дълбока кризата, нито е толкова страшен разпадът. Ние сме преживели къде – къде по-големи катаклизми.”

Катаклизмът с руския гигант ( който катаклизъм може и много скоро да бъде „отменен“ при положителни резултати от проверката на „Лукойл“), бившият подуправител на БНТ от времето на кабинета „Беров“ ( когато огромните печалби от контрабандата по трасето на „течната дружба“ между Русия, България и Югославия наляха основите на организираната престъпност у нас), явно не може да „преживее“. Апологетът на победоносния кабинет от лятото на 2009 г. сега го обвини в „колониално поведение“ спрямо „Лукойл“! Не беше убеден, че запечатването на данъчните складове означава спиране на производството, но беше разярен от самото посегателство.

Продължението на този сюжет ще проследим в сделката по руския проект АЕЦ „Белене“, по която Валентин Златев се оказа консултант на Русия. Изобличи го като такъв заместник-министърът на икономиката Марий Косев, а премиерът Борисов отново застана на страната на приятеля си Златев с репликата, че всяка страна можела да си назначава когото си иска за консултант ( сякаш Златев е „кой да е“, а не най-влиятелният олигарх в България). После Косев беше уволнен, а Борисов буквално излъга, че си бил подал оставката. Изгоненият висш служител не му остана длъжен и го опроверга: „не съм си подавал оставката“.

На този етап проектът в Белене е замразен, а складовете на „Лукойл“ са запечатани. Кой ще подпечата победата: Борисов и Златев или министрите Дянков и Трайков?

Иво Инджев (блог)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8525 |27.07.2011 От 1 мандат евродепутатът напред с 1 апартамент . 8| 7566 |26.07.2011 И Бирената партия излъчва кандидат-президент . 2| 6594 |21.07.2011 Златен щит за спестяванията . 12| 8326 |18.07.2011 Депутатите акат повече, отколкото пишат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads