Реклама / Ads
7| 5481 |25.06.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Потребителските права трябва да се търсят, вместо да се „реве”

.
Коректните търговци връщат парите за некачествени стоки срещу запазена гаранционна карта. Търговията у нас не навсякъде е взаимно надлъгване или желание купувачът да бъде задължително „прекаран”.
 

 

Темата за защитата на потребителя и на неговите права е една от най-дискутираните в последните години, но все през призмата на това как тези права се нарушават и потребителят страда. Същевременно обаче България е страна, в която потребилската култура не е на достатъчно високо равнище и „непрестанно ощетяваният и малтретиран от алчни търговци” човечец не умее ефикасно да търси и отстоява правата си.

Без да заставаме на страната на действително недобросъвестните търговци, трябва все пак да отбележим, че в последно време взаимоотношенията между търсещия и прадлагащия на пазара на стоки вече не са построени върху взаимното надлъгване и непременното желание купувачът да бъде задължително „прекаран”. (За някои търговци това носи дори по-голяма наслада, отколкото печалбата.)

img_6865.jpg

Ето и конкретен пример за навреме и по реда си потърсени права и коректно обслужване на потърпевш от некачествена стока клиент:

„Клиентка си купува чифт летни чехли с ниска подметка за ежедневно ползване срещу впечатляващата цена от 34 лв. Магазинът е от „скъпарските” в подлеза на хотел „Плиска”. При покупката получава гаранционна карта за срок от 1 месец, в който продавачът се задължава при повреда на стоката да я поправи или замени с друга. След 3- 4-то обуване подметките на чехлите се сцепват по едно и също време и на едно и също място, поради което клиентката занася обратно закупената стока в магазина. Разбира се заедно с гаранцинната карта, която предвидливо е запазила и която й изискват веднага. След това й предлагат да замени стоката с нова на същата цена, но тъй като тя не харесва нищо, й връщат дадената сума, при това в целия размер, независимо че същите чехли междувременно вече са намалени и струват с 10 лева по-малко. Повече време отнема писането на няколко броя бумаги и подписването им, но това също е в реда на нещата, все пак ситуацията изисква да се обясни „загубата” на търговеца, който едва ли ще успее да препродаде вече дефектиралите чехли.”

Случаят е елементарен, но пък показателен. Потребителските права трябва да се търсят и отстояват, когато са нарушени, стига и самият потребител да спазва предварително обявената процедура. А на търговците от подлеза на „Плиска” – браво за това, че работят точно по начина, който би трябвало да следват всичките им останали колеги в бранша. Надяваме се, че конкретният случай не е епизодичен и скоро ще се превърне в неправеща впечатление търговска практика.

img_6864.jpg снимки Вяра Йовева

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 112| 12934 |23.06.2008 А съдията - педераст! . 13| 5908 |21.06.2008 Лъжливото другарче . 8| 5424 |21.06.2008 Британски политици стегнаха коланите, нашите ги разпищолиха . 14| 6874 |19.06.2008 Прованс школа отсвириха Училището на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads