Реклама / Ads
2| 8577 |18.06.2017 ЧЕРНО И БЯЛО

Проф. Чуков: Абу Бакар отдавна не е оперативният ръководител на ИДИЛ

.
Владимир Чуков
За Абу Бакар ал-Багдади това, което се знае от няколко седмици, е че той самият вече много отдавна не командва, той не е оперативният ръководител на Ислямска държава. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков.
 
„Това, до колкото статистиката показва, е десетата вест за смъртта на Абу Бакар ал-Багдади. Дори, според мен, има леко разминаване от руската страна", обясни проф. Чуков пред "Фокус" и уточни, че основната информация идва от руското Министерство на отбраната. „Става дума за въздушен удар на руските военно-космически сили в края на май месец върху заседание в южния квартал на Ракка, на което са присъствали няколко десетки човека от ръководството на Ислямска държава.

От страна на руското Министерство на отбраната се твърди, че освен техните източници, има и полеви източници. Това, което ми прави впечатление е, че руският министър на външните работи Сергей Лавров е твърде предпазлив в това отношение, докато американската страна изразява много силни съмнения в истинността - нито потвърждава, нито отрича подобен тип новина. Става въпрос за една много чувствителна информация", допълни той.

„Пентагонът дава 100 млн. долара за убийството на Абу Бакар ал-Багдади. Едва ли май месец, тогава още не беше започнала офанзивата за превзимането на Ракка, на едно място ще се съберат 100 човека, в това число и Абу Бакар ал-Багдади", поясни проф. Владимир Чуков.

„Дори имаше информация, че в началото на миналата година той е бил ранен и много дълго време той пребиваваше в околностите на Мосул. Може би сега, след настъплението на иракската армия и практическото превземане на по-голямата част от Мосул, едва ли Абу Бакар ал-Багдади е там", коментира проф. Чуков. „Това, което имам като наблюдение е, че той никога не присъства в големи агломерации. Той винаги е някъде в някакви периферни малки селища. Така че, според мен, вероятността е много слаба", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11345 |18.06.2017 Проф. Докова призна вина за скандала в УНСС . 1| 5539 |13.06.2017 Проф. Д. Иванов: Тереза Мей вече иска мек развод с Брюксел . 4| 6329 |06.06.2017 Проф. Николай Петров: Голяма част от спешните пациенти не са спешни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads