Реклама / Ads
39| 10516 |22.03.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Скандал! Магьосници на Станишев превърнали снегорин в кирка

.
Доклад на Сметната палата отново вкарва в съда Веселин Георгиев Батко за длъжностни престъпления Кабинетът на тройната коалиция сменил гарсониера от 44 кв.м срещу жилище от 100 кв. м Верижен снегорин е скрит сред кирки и лопати. Това лъсва от доклада на Сметната палата, публикуван в понеделник в сайта на ведомството.
 
Той е купен срещу 5480 лв. Понеже е компактен, счетоводителите го заприходили в графата „Стопански инвентар”, а не като транспортно средство. Не е ясно какъв сняг е разчистван с него, най-вероятно е бил предназначен за някой от почивните домове на Министерски съвет в Боровец, предполагат експерти.

Анализът на одита на кабинета в периода януари 2008 - юли 2009 сочи, че счетоводството за разлика от харчовете не са били на почит, докато Сергей Станишев е бил премиер. Две неща правят силно впечатление от одита на експертите. Първо са безпрецедентните средства, отпуснати като бонуси  Вярно, че Станишев така и не призна за задаващата се икономическа криза. Служителите на МС обаче са взели не само 13-та заплата, а през декември 2008 г. са получили последователно още 3 пъти пари и така са го докарали до 16 брутни заплати. Освен заплатите си от около 1100 лв., дузина служители са били облагодетелствани, като са взимали допълнително пари по европейски проекти с екзотични имена.
Освен това кабинетът на Сергей Станишев е давал обществени поръчки на свои фирми не само срещу виртуално бръснене. Докладът на Сметната палата сочи, че и в реалността МС извършва бръснарски услуги, като официално е обявил приходи от близо 4000 лв.

Добър служител на МС, най-вероятно бивш офицер от МВР, е успял да реализира грандиозна далавера. Тарикатът заменил жилище по схемата „кон за кокошка”  На 7 юли 2009 г. анонимният служител е предоставил гарсониера от 44 кв. метра в столичния квартал „Красна поляна” на МС, а оттам му отвърнали със суперподарък – Станишев и сие му дават тристаен апартамент от 95,27 квадрата в столичния „Младост-2”. Служителят е доплатил на МС разликата в пазарните цени – превел е на МС стойността от 1069 лв. МС е продал апартамента в Младост” по пазарна оценка, която е ... малко над 62 000 лв.

Зевзеци изчисляват, че оценката на жилището в „Младост” е по 325 евро, а такава цена има само за заслужилите големци от сградата на „Дондуков” 1.
Че счетоводството не е силната страна на кабинета на тройната коалиция, се доказва от многобройните пропуски, установени в доклада на Сметната палата. Покупката на радио CD за автомобил е осчетоводена като „текущ ремонт”. Цената от 1069 лв. е впечатляваща, извън отстъпката от 229 лв. Отстъпките са смятани за най-нормалното нещо в Министерския съвет, нищо че по закона за счетоводството те също трябва да бъдат описвани в счетоводните книги като дарения. Никой обаче не е правил това, докато Станишев е държал кормилото на държавата.

Например с докладна записка от директора на дирекция „Бюджет и административни дейности” в гаража на МС са закупени нови четки за автомивка на стойност 10 020 лв. Сумата е осчетоводена неправилно като разход за текущ ремонт по сметка „Разходи за текущ ремонт” и по подпараграф „Текущ ремонт”, вместо по сметка „Други машини, съоръжения и друго оборудване”.

Счетоводителите възприели практиката закупените дълготрайни материални активи да се отчитат като краткотрайни активи или текущ ремонт и да се изписват като разход. Това довело до абсурди като сумата от 15 908 лв., която включва стойността на 5 броя доставени решетки и ламперия да бъде изплатена два пъти на фирма „Седия” ЕООД .По време на одита са предприети действия за възстановяване на средствата. Сумата е възстановена от „Седия” ЕООД по време на ревизията от Сметната палата през септември 2009 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15168 |15.03.2012 грешка 501 . 42| 14434 |09.03.2012 В БСП падат глави заради връзки със знакови бандити . 72| 10574 |06.03.2012 Съветник на Георги Първанов се облажил с 480 000 лв . 52| 7720 |02.03.2012 Битки за 2 млрд. лв. свалят здравни чиновници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads