Реклама / Ads
132| 12954 |13.09.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Триумф на българщината над македонизма в САЩ

.
кадри от конгреса
Съпротивата и нервните кризи на македонистите не помогнали; победила българската патриотична линия.
 

Конгресът на Македонските патриотични организации (МПО), който се проведе този септември в град Хурон, Охайо, бе обявен за пълен триуфм на българщината в САЩ.

Българският историк Г. Генов взе участие в част от заседанията и разказа за Frognews.bg, че на форума веднага се набивала на очи истинска приповдигнатост у специалните делегати и членовете на Централния комитет. Тя се подклаждала от група новоприети членове на организацията, развяващи своите знамена на групите „Пирин”. "Старите хора се радваха и благославяха младите, че поемат по техния нелек, но славен път, започнал през далечната 1922 г.  с основаването на Македонските политически организации във Форт Уейн", разказа Генов. Паметта за тях била още жива сред малцината участници от тази преклонна възраст. Тогава касиер на организацията става незабравимият Аргир Лебамов – баща на най-високоиздигналия се в американската йерархия кмет на Форт Уйен Иван Лебамов, както и на брат му Джордж Лебамов.

Според Генов много от младите българи имали предчувствието за сблъсък с македонистите, но той не се състоял, тъй като българщината изживяла своя апогей с избирането на новото ръководство. Било смешно и жалко да се наблюдават опитите на македонистите да прокарат точка в новия устав, в която да се говори за аморфно македонско население. Българската гледна точка обаче надделяла с мнозинство и населението на Македония било записано като сбор от българи, власи, сърби,но никъде не ставало дума за някаква хомогенност.

Разбира се, имало и опити от страна на издателката на съюзния вестник да пречи, имаро и неистова съпротива от А. Алушева – бившата председателка, които изпадали в нервни кризи. "Преди танците, предхождащи официалната част, се стигна до делириум тременс от страна на Алушева, която се беше кандидатирала за поредно място в Централния комитет. Нейните буйства срещу „бугарашите” бяха повод да се вика дори полиция", разказва за екшъна Генов.

Гласуването обаче завършило с триумф на българщината, а на поста председател на ЦК бил избран достапочитаемия г-н Фреди Меанчев от Торонто. Нови членове на ЦК са българският патриот от Петрич - Асен Кобуров, както и другият делегат на  торонтска група - Филип Никол. С голямо единодушие делегатити преизбрали Лабро Королов, а споменатата вече А. Алушева събрала най-малко гласове и заявила, че повече няма да служи на МПО.



За приятна изненада на всички участници българският консул г-н Радослав Точев проявил завидни познания по Македонския въпрос, казва още Генов. За първи път от 20 години дипломат уважил този висок форум на македоно-българската емиграция и произнесъл трогателно обръщение от името на министър – председателя Бойко Борисов. Македонските българи жадно попивали всяка негова дума.

На форума се обърнало внимание и на въпроса, че в Чикаго има вече 6 български училища с над 300 ученици, поставен бил и  проблемът за тяхното снабдяване с книжнина. Междувременно стана ясно и че БАН, Съюза на учените и Софийският университет обединяват усилията си малките българчета да получат поне буквари, нещо което доскоро било вършено само от ВМРО - НИЕ. Поставен бил и въпросът за липсата на английска литература и особено за превода на английски на ”Десетте лъжи на Македонизма” от Божидар Димитров.

Конгресът завършил с типичната вечеринка, на която делегатите показали завидни танцови и певчески умения в областта на македонската българска народна мелодика. Всички единодушно обявили, че конгресът е бил пълен триумф на българската национална идея.

Днес Генов съобщи за Frognews.bg, че ЦК на МПО "официално е приело оставката на главната редакторка на съюзния вестник - католичката, родоизменничка и македонистка Виржиния Сурсо. За жалост тя е дъщеря на големият български православен  патриот Христо Низамов", добави Генов. На нейно място е назначен българският родолюбец Лари Королов от Торонто.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7921 |13.09.2011 В България отчаяните се самоубиват; право на живот имат тарикатите . 73| 10586 |07.09.2011 Георги Марков потъна в сянката на Тато . 22| 13216 |02.09.2011 Сагата ОВ 4444 АР - абсурд на недосегаемите . 22| 6211 |29.08.2011 Първанов закривал БСП, щял да прави български ПАСОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads