Реклама / Ads
51| 7866 |21.03.2013 ЧЕРНО И БЯЛО

Всички вкупом за главата на един професионалист

.
проф. Михаил Константинов
„Ако алтернативата на ГЕРБ е нова тройна коалиция, ще направя всичко възможно това да не се случи”. Тези думи на проф. Константинов засенчиха протестите и разбуниха ръководствата на политическите сили.
 

И никой не се замисли, че професорът е бил винаги през тези 23 години пределно откровен за това какво мисли, и никой не се замисли какво означава „всичко възможно”. И мен да ме питат, и аз бих направила всичко възможно. А това означава да пусна глас за друга политическа сила, да убедя близките си защо трябва да направят същото, да напиша статии, в които да се опитам да убедя и други хора. И в това няма нищо криминално. Вярно е, че аз не заемам позицията на проф. Константинов, и мога да говоря и пиша каквото си поискам. Вярно е, че заради позицията си, той не трябваше да изрича това. И сега го съдят не защото ще извърши нещо недопустимо, а защото е бил, както винаги, откровен.


Изобщо не се съмнявам защо Сергей Станишев и Лютфи Местан се хванаха за изречената фраза като удавници за сламки. Смяната на професионалистите от Информационно обслужване и назначаване на някакви „граждански експерти” само може да им помогне в евентуалната бъркотия да оспорват изборите. Защото за много хора, които по един или друг начин познават изборните проблеми е ясно, че Михаил Константинов е най-добрият специалист по изборни процедури измежду няколкото такива, които се броят на пръстите на едната ръка. И за всички тези хора е ясно, че Информационно обслужване няма как да изкриви резултатите от изборните протоколи.
 

Съзнателно не казвам резултатите от изборите. Защото тези резултати спокойно могат да се изкривят на ниво секционни комисии, където се броят бюлетините. Затова Михаил Константинов от години призовава партиите и коалициите от партии да бъдат така добри и да си осигурят съответните наблюдатели в секционните комисии. Защото нито преписите от секционни протоколи, нито сега ксероксните им копия, могат да предотвратят направеното в тези протоколи изкривяване на резултатите.

Това, което не ми дава мира е следното. Станишев и Местан не са математици. И макар, че сигурно им е обяснено как Информационно обслужване не може да изкриви преброяването на гласовете, те имат образователно основание да си приказват каквото си искат. Това, което не мога да си обясня е как Иван Костов, който има математическо образование и логическа мисъл, можа да се включи в хора на Станишев и Местан. На него му е пределно ясно, че протоколите от секционните комисии се обработват двойно, веднъж в РИК и веднъж в ЦИК и след това базите данни се сравняват. Няма как различни преброители в двата пункта, които не знаят кои протоколи ще въвеждат,  да си уговорят еднакви измами. А що се отнася до софтуера, за който се подозира, че може да изкриви резултатите, може да се каже следното. Всяка политическа сила има право на копия от всички 11 600 секционни протоколи. Може да си ги въведе даже в една Excel-ска таблица. И следвайки методиката на ЦИК (която вероятно ще бъде още доста поправяна), може да си направи съответните изчисления. И как си представят господата, че евентуалният преброител Информационно обслужване (евентуален, защото е въпрос на конкурс) ще си позволи да изкриви резултатите?
 

А най-идиотското от всичко е, че тъмно сините не вникнаха в цитираното в началото изявление на Михаил Константинов. Не обърнаха внимание на думичката „ако”. А ако алтернативата на ГЕРБ не е нова тройна коалиция? Пак ли ще му искат главата?


Весела Пашева, (svobodata.com)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7349 |02.03.2013 Ползите и вредите от богатите . 0| 7056 |28.02.2013 Ариведерчи, папа! . 6| 7035 |19.02.2013 Почитаме Апостола на свободата . 19| 13857 |05.02.2013 Леда Милева почина на рождения си ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads