Реклама / Ads
53| 11917 |16.02.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Заради властта Гоце се закичи с Дертлиев и Николай Добрев

.
Бившият президент готов да гази трупове, за да срине ГЕРБ, казват анализатори Георги Първанов издаде подмолните си планове, с които цели да събори правителството на ГЕРБ още в първото си интервю след изтичането на мандата му като президент.
 
След като напусна сградата на „Дондуков” 2, той светкавично започна да организира широк фронт срещу сегашната власт и показа, че не си е губил времето през последните години. Вместо да се интересува дали вицепрезидентът му Ангел Марин е подписвал укази законно, агент Гоце е използвал позицията си за политическо инженерство. В него бившият държавен глава е включил цялата палитра от цветни петна, които да омажат ГЕРБ и да върнат страната в коловоза на политиката, която е угодна на Путинова Русия.

От Кремъл са впрегнали възкръсналия бесепар от Сирищник и са му дали пълен карт бланш да събори останалите, дори ако трябва да минава през политически трупове, включително и на съпартийци. Такъв е примерът с покойния водач на социалдемократите Петър Дертлиев, чието име Първанов употреби за политическия си проект, който готви. Той призна, че един от примерите за голям политик е покойният водач на социалдемократите Петър Дертлиев. Явно 10-годишният престой на „Дондуков” 2 е изтирил доста от неудобните спомени на Първанов. Именно той е в ръководството на БСП през 1991 г., когато заедно с  ченгета от десницата правят съглашение и прегазват Дертлиев. Тогава той е предложен за президент, но парламентът в последния момент, след тайна среща на част от сините и червените, под наставлението на Андрей Луканов набързо решава да гласува за Желю Желев. Мотивите на бившата компартия са, че Дертлиев е прекалено десен политик, минал е през лагерите на комунизма и ще търси мъст и реванш.

Първанов използва името на Дертлиев за да наложи новия модел в лявото пространство, който му е поръчан от Русия. Към такъв вариант се стреми и Китай, макар и доста несполучливо – социалдемокрация”, категоричен е политическият анализатор Осман Октай. „Първанов е обединител на три лъча – БСП, движението на Кунева, което трябва да обере гласовете на десницата и на ГЕРБ, и на новите комунисти, които ще изместят „Атака” в следващия парламент”, категоричен е съучредителят на ДПС. „Не е случайна все по-честата поява на Костадин Чакъров – лидер на БКП, в медийното пространство. Що се отнася до Кунева, няма да се изненадам на следващото събрание на гражданското й движение да бъдат издигнати портрети на Дертлиев, който се обръща в гроба заради това, че използват името му и идеята му за истинска социалдемокрация, която беше унищожена от червената върхушка през 90-те години. В нея тогава се намираше и Георги Първанов. Ахмед Доган също е включен в плановете на новия проект, но за момента Първанов, както виждате, мълчи и говори неясно за отношенията си със Сокола. Тройният пакт ще опита сам да спечели 121 депутатски места и да изолира Доган. Но за всеки случай се пази добрият тон между ДПС и БСП”, категоричен е Октай. Според него самият Първанов няма да си сложи главата в торбата и ще направи лидер на столетницата млад човек, но вече с изграден авторитет, какъвто например е Кирил Добрев.

Синът на покойния Николай Добрев е отличната комбинация за т.нар. промяна, за реформите в левицата, които да привлекат по-младите гласоподаватели.  Хора от „Позитано” 20 пък разказаха, че режисьорите в БСП подготвят ударна мелодрама, в която от гардероба на миналото ще бъде развят като знаме покойният Николай Добрев. В случай че синът му, който се самоопределя като младо вълче, получи златния шанс да се кандидатира за шеф на левицата с благословията на Гоце, се очаква серия от сълзливи трогателни интервюта. В тях подвигът на Добрев, баща от 1997 г., с който се гордее левицата, щял многократно да бъде повтарян и натякван на зрители и читатели. Синът му пък Кирил Добрев щял да бъде представен от трубадурите на Първанов – Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и Иван Гранитски, като млад човек, символ на приемствеността в червените поколения, достоен наследник на баща си, успял със собствени сили да намери свое място в парламента.

Яне Янев: Използваха Камов и Кръстьо Петков, а след това ги изритаха
„Това не е първият случай, в който Първанов се опира на социалдемокрацията за личните си политически цели. Георги Първанов използва д-р Кръстьо Петков, който бе председател на Обединения блок за труда, БСДП на Дертлиев и социалдемократите на Николай Камов. През 2000 година заедно с БСП направиха четворна коалиция, за да влязат в социнтерна”, спомня си лидерът на РЗС Яне Янев. „По това време имаше изключително негативно мнение в Европа за БСП и нямаше как партията да пробие. Обгради се със социалдемократични структури, за да прикрие тежкия комунизъм, който цари там. След година и половина беше преподаписан договорът, но постепенно нещата се разводниха, а БСП нямаше нужда от останалите. Те бяха изолирани и просто се оказа, че са били използвани от хората на Гоце. Така че това, което той прави в момента, с нищо не се различава от онова, което вършеше като лидер на БСП”, категоричен е Янев.

Кольо Парамов: Няма понятие от социалдемокрация
„Политиците от БСП използват имената на старите лидери както и когато им е изгодно. Когато през 1994-1995 г. трябваше да се реализират идеите на социалдемократите, най-големите спънки дойдоха от „Позитано” 20”, коментира финансистът и зам.-председател на Обединена социалдемокрация Кольо Парамов. „По време на изборите за 37-мо Народно събрание БСП направи най-голямата фалшификация за Дертлиев, за да го елиминира от политическата сцена. Когато обаче разбраха, че бъдещето на балансираното ляво политическо пространство е свързано с ценностите на социалдемократите, те веднага ги прегърнаха и станаха техни фалшиви трубадури. Един от представителите на тази група хора е не кой да е, а самият Георги Първанов. Ако държеше да реализира програма за социалдемократическо единство, в никакъв случай нямаше да предложи „социалдемократа” Георги Анастасов (председател на партия „Български социалдемократи – б.а.) да влезе в социнтерна. Тази постановка, в която се използва името на Дертлиев, има една-единствена цел – да върне Първанов в политиката. Самият той няма понятие от истинската социалдемокрация”, категоричен е Парамов.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6181 |15.02.2012 Тр. Трайков: Давам оставка, ако ми я поискат заради АСТА . 7| 10897 |22.12.2011 Заради 800 лв. и четири чаши с уиски Сираци завихриха гей скандал с владици . 5| 10390 |13.12.2011 Банкер съди България в Страсбург заради 14-годишен процес . 35| 26168 |17.10.2011 Луканов убит заради пари на Максуел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads