Реклама / Ads
1| 8328 |31.03.2009 НОВИНИ

Ал. Балкански: Държавата иска да ме прекръсти срещу субсидии за цирка

.
Нови номера ви чакат на манежа Източник: Неделчо Хазърбасанов, Frognews.bg
„Министерството на културата ми обеща финансова подкрепа за цирковото изкуство, но само ако преименува цирк „Балкански” на български национален цирк. Горд съм с фамилията си и няма да отстъпя.”
 


Васил Василев

Както за повечето културни сфери у нас, така и за българския цирк пари очевидно няма. Единственото предложение, което известният цирков артист Александър Балкански, който е и собственик на едноименния цирк, получава от Министерството на културата, звучи странно – шатрата, която от 1999 г. носи неговата фамилия, да получи названието Български национален цирк. Срещу това пък от правителството щели да му отпуснат повече средства. Балкански обаче и за секунда не си е помислял да приеме офертата. „Започнал съм изграждането му с много труд, със свои средства и с подкрепата на спонсори. Освен това се гордея с фамилията си и в никакъв случай няма да допусна да се търгува с нея.”, възмутено добави той.



Днес за цирковото изкуство у нас се отделяли едва 1 млн. евро, които се разпределят между всички трупи. За сравнение ‒ в Италия сумата е с 20 пъти повече. Александър Балкански не пропусна да отбележи и липсата на циркова школа у нас, която е съществувала, но е приватизирана срещу минималите 600 хил. евро. „В момента с тези пари може да се купи тризонет”, допълни той. Наскоро е започнал изграждането на циркова работилница за реквизит, чиято цел е да се разрастне до училище за млади таланти, но все още помещенията и съоръженията в нея не са достатъчни. „Единствените средства, с които разполагам са от билетите на посетителите, както и от няколко частни спонсори. Смея да твърдя, че ако един ден аз и моето семейство се откажем от тази кауза, циркът ще умре. Не че сме незаменими, а просто никой няма желание и инициатива да влага пари.”, каза още акробатът. Сред редовните хонорари на артистите, които варирали между 100 и 700 евро на ден, пред него стои нелеката задача да покрива разходите за поддръжката на помещенията и изхранването на животните. Един от най-скъпите обитатели е тюленът, който изяждал 2 тона прясна риба на седмица, внесена от Италия.

 

Въпреки всички проблеми, Балкански е оптимистично настроен за новия цирков сезон на трупата, който започва на 1-ви април и ще обиколи 24 града в страната.



Програмата на представленията е напълно променена. Местата на дресираните лъвове и тигри са заети от тюлен и пингвини, които са уникални. „В света има само три дресировки на тюлени. Една от тях е в Англия, която зрителите ще имат възможността да видят и у нас.”, с гордост каза Балкански. Той ще има удоволствието да наблюдава коронния си номер „въздушен трапец”, с който е спечелил световни награди, изпълнен от украински акробат. В спектакъла е поканен да участва илюзионист от Лас Вегас с 30-минутна програма. За да повдигне настроението на гостите, участие ще вземе Миро от бившия дует „Каризма”. Музикантът се включва благотворително и ще събира пари за сираци и деца в неравностойно положение и по-специално да им бъде осигурена възможност да посещават циркови представления. „Ние правим всичко това основно за децата и въпреки че се намираме във финансова криза, аз се надявам отново да видим усмивките им край манежа.”, заключи Балкански.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 19607 |27.03.2009 Еротична бомба от Италия иска да опита Бербо в леглото . 0| 14252 |25.03.2009 Творби на Гоя, Дали, Пикасо и Лорка гостуват в Русе . 0| 5049 |25.03.2009 Откриват Sofia Jazz Peak 2009 с концерт на Ренди Кроуфорд и Джо Семпъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads