Реклама / Ads
2| 7039 |15.07.2010 НОВИНИ

Мечка пак нападна човек в Родопите

.
Изглежда добричка...
Мечка е нападнала гъбар в околностите на маданското село Боровина. Инцидентът е станал във вторник, но за разлика от вчерашния случай с нападнатата жена от Малка Арда, за мъжа от село Боровина не се е дало гласност, съобщи агенция „Фокус”, цитирайки кметът на Боровина Мехмед Сюлейманов.
 
Мъжът се казва Боян Димитров, 56-годишен, безработен и си докарва по някой лев с бране на гъби. Кметът обясни, че във вторник Боян излязъл рано сутринта да събира гъби. В гористата местност над селото мечката изскочила пред него, нападнала го и го одрала го с нокти по лицето. От удара човекът е полетял в дерето, благодарение, на което се е спасил, защото мечката не го застигнала, а се обърнала и си тръгнала. От мечата атака човекът си наранил и гърба, но нараняванията не са сериозни. Димитров е потърсил помощ в маданската болница и след като раните са му обработени е пуснат да се лекува при домашни условия. Село Боровина се намира на по-малко от 10 км от село Малка Арда, където вчера бе нападната и жестоко изподрана и нахапана 64-годишната Галя Димитрова от село Малка Арда. Лекарите съобщиха, че животът и е вън от опасност, но травмите са дълбоки и се нуждаят от сериозно лечение.

Мечките обитават равнинните и планински гори до 4000 m надморска височина. В нашата страна видът обитава планините: Витоша, Рила, Пирин, Родопите, Стара Планина, като по данни на ловната таксация популацията на мечката у нас наброява около 900 бр. Тези сведения обаче са стари и природозащитници предполагат, че в момента в горите има над 1300 мечки.
Мечките имат късо, масивно тяло, сравнително голяма глава, малки очи и уши, къса опашка и петпръстни, стъпалоходещи крака, с дълги изкривени, неприбиращи се нокти. Козината им е гъста, груба, рошава, на цвят от светлокафява до черна или бяла. Имат силно развито обоняние и слух.
При нашите климатични условия мечките са предимно растителноядни, но нерядко и всеядни и месоядни и тогава се наричат стръвници.

Поведението на мечките зависи от сезона, района, в който се срещат, от възрастта и пр. Отличават се с поразителна съобразителност, завидна приспособимост, подражателни рефлекси (поддават се лесно на дресировка), но проявяват и голяма раздразнителност, любопитство (особено у малките) и умение да плуват. При среща с враговете си могат да използват своите нокти и да нанасят унищожителни удари с лапите си, но характерна форма на нападението е захапването.

Министерството на околната среда и водите обеща още в началото на яни, че всеки момент ще издаде наръчник „Как да се държим в район, обитаван от мечки". Той ще бъде раздаден на хората от смолянски села, където от скоро мечки тормозят жителите, с цел да бъдат подпомогнати за предпазване от нападение и минимизиране на посегателство над стопанствата. Наръчникът трябваше да е готов до края на юни. Това обаче не се случи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11800 |01.07.2009 23-годишен младеж загина, още един се е контузил тази нощ. . 1| 8974 |16.06.2009 На една крачка от Exit 09 . 0| 9181 |12.06.2009 Depeche Mode няма да пеят в София . 0| 4460 |11.06.2009 Днес е премиерата на новия подводен клип на българската група Tri-O-Five

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads