Реклама / Ads
0| 14250 |25.03.2009 НОВИНИ

Творби на Гоя, Дали, Пикасо и Лорка гостуват в Русе

.
Кратко описание Източник: източник
От 15 март до 15 април частна художествена галерия ще представи изложбата "Испански художници. Графика. Избрано от колекциите на Националната галерия за чуждестранно изкуство" /НГЧИ/ в Арт център RG_21 в Русе.
 
Експозицията ще включва 74 графики на 14 испански творци. Цялата колекция обхваща графика, живопис и скулптура, като най-многобройни са графиките. Жителите и гостите на дунавския град за пръв път ще имат удоволствието да се запознаят с оригинали на световноизвестни имена в испанското изкуство: Франсиско Гоя, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Федерико Гарсия Лорка, Хуан Миро, Лусио Муньос, Рафаел Каногар, Еусебио Семпере, Амадео Габино, Хосе Кабайеро, Хосе Ернандес, Мануел Ривера, Никанор Пиньоле, Антони Клаве.

В изложбата ще бъде показана творбата "Окованият" на Франсиско Гоя, която специалистите определят като най-ценната графика в колекцията на НГЧИ. В света има само два отпечатъка на това изображение, като вторият се съхранява в Националната библиотека в Мадрид. Това е причината графиката да бъде избрана за корицата на специалния луксозен каталог, в който са показани всички графики от колекцията.
Колекцията е събирана в продължение на повече от 30 години. Някои от графичните листове са дарени на НЧГИ от самите художници по повод 1300-годишнината от основаването на Българската държава. Друга част от експонатите са закупени от Испания и Германия.

Изложбата "Испански художници” в Русе е част от специалните съпътстващи събития на 49-ия Международен фестивал Мартенски музикални дни. С тази експозиция от световноизвестни творби на испански майстори се слага и началото на поредица от гостувания на колекции от фондовете на НГЧИ в цялата страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads