Реклама / Ads
4| 5211 |30.12.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Архиепископ Теодосий пред Фрог: Църквата не е само за молитви и ритуали

.
Архиепископ Теодосий
Църквата не трябва да прави само молитви и ритуали. Тя трябва изцяло да се посвети на бедните и измъчени хора. Това каза пред Фрог нюз архиепископ Теодосий Севастийски от Йерусалимската патриаршия.
 
В сложната ситуация, в която се намира Близкия Изток, църквата играе огромна роля сред хората. Тероризмът отнема живота както на християните, така и на мюсюлманите. За това трябва да се помогне на всички, без значение от тяхната вяра. Говора само за хората, които наистина бягат от войната, тероризма и насилието. В Австралия, например, заради големия брой бежанци, се построиха много църкви, които са към арабската православна църква. Църквата в Палестина построи много училища, болници, спортни клубове, университети, библиотеки. Те се посещават не само от християни, но и от мюсюлмани. Християните имат малко присъствие, но за сметка на това са с огромно влияние. Всеки, който дойде при нас с молба за помощ, е приет. Помагаме им, според възможностите ни. Не приемам враждебната позиция към истинските бежанци. Вероятно няма да можем да им помогнем според техните очаквания, но сме длъжни да направим каквото е по силите ни. Крайната цел е всички да се върнат в тяхната държава, когато войната свърши.

Моля българската държава да се отнася с нужната грижа към тези хора. Преди месец папа Франциск и Вселенският патриарх Вартоломей посетиха о. Лесбос, където има много бежанци. Това беше тяхното духовно послание за разбиране и солидарност към болката и мъката на тези хора. В България има много богати хора. Какво пречи на празничната трапеза, вместо да са 5 човека, те да са 10?! Какво пречи в този светъл миг, те да отворят сърцата си и да приемат няколко страдащи души? Поздравявам българския народ с коледните и новогодишни празници. По-голямата част от тях са православни християни. Умолявам ги да се обърнат към изконните християнски ценности. Нека да не мразим другия, защото е различен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9038 |29.12.2016 Октай пред Фрог: Бисеров става посредник между ДПС и СДС за влизане във властта . 4| 10975 |29.12.2016 Само във Фрог: Държавата не е поискала имотите на осъдения „Килър” Вълев . 8| 5837 |29.12.2016 Ст. Делийски за Фрог: Бисеров не е индивидуална девиация, много са като него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads