Реклама / Ads
2| 12001 |06.05.2013 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честит Гергьовден!

.
Днес, на 6 май, православните християни празнуват Гергьовден, а България - Деня на храбростта и празника на Българската армия.
 

По традиция в 9 часа пред паметника на Незнайния воин в София започва празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър I" в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява националния химн, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 500 военни. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

Денят на Храбростта ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

На този ден представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония. Те ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Покровител на войската е християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец, честван днес от православната църква. Свети Георги Победоносец (275-281 - 23 април 303) е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Роден в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.

От Гергьовден започва летният цикъл на годината, който продължава до Димитровден. Празникът отбелязва и началото на новия активен трудов сезон. По традиция се коли първото мъжко агне, родено през годината. След това то се прекадява и освещава.

Именници на Гергьовден са Георги, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гергана, Гинка, Гиньо, Гоце, Гюро, Гюрга.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11463 |01.02.2013 Честит Трифон Зарезан! . 0| 10798 |21.01.2013 Честит Бабинден! . 7| 9919 |01.01.2013 Честит Васильовден! . 0| 11357 |06.12.2012 Честит Никулден!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads