Реклама / Ads
3| 9942 |07.01.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честит Ивановден!

.
Обредното къпане за здраве от Йордановден продължава и днес. На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.
 

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Когато при Кръстителя дошъл Христос, Йоан познал пратеника на Бога и го посочил на своите съвременници: "Ето Агнеца Божи, който взима върху си греха на света".
 
Празникът се нарича Ивановден или Женски водици и къпят младоженките и момиченцата, които са се родили през годината. Кумът или деверът къпе младоженците, оженили се до Ивановден, къпят се именниците, сгодените ергени и моми. Или поне се пръскат публично с вода.

Обредното къпане за здраве от Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Обредът завършва с богато угощение в дома на окъпания и с размяна на подаръци. Обредната трапеза за празника включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
 
Св. Йоан се приема за покровител на кумството и побратимството, затова на празника се извършва обичаят „хващане на аратлици” - побратимяване на мъже. Християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено "царя" на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи. С празнично хоро завършва пълният цикъл на обичая коледуване.

Имен ден празнуват днес Йоан, Йоанa, Иван, Иванka, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

Над 300 000 българи празнуват своя имен ден на Ивановден. В края на 2013 г. близо 168 000 са мъжете, носещи името Иван, 13 000 - Калоян, 7000 - Ивелин, 3000 - Йоан. Сред жените, празнуващи на Ивановден, най-много са носещите името Иванка - 65 000, следват Ваня - 16 000, Йоана и Ивелина - по 14 000, Ива - 9000, и Ивана - 7000.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8446 |25.12.2013 Честито Рождество Христово! . 2| 7904 |14.11.2013 Честити Коледни заговезни, от утре - пост . 0| 7661 |08.11.2013 Честит Архангеловден ! . 0| 10427 |29.06.2013 Честит Петровден!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads