Реклама / Ads
0| 4833 |26.09.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Европейския ден на езиците

.
Европейската комисия в България ще се включи в традиционното честване на Европейския ден на езиците със забавни игри и викторини.
 

 Те са подготвени от местната служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК, съобщиха от софийския офис на комисията. Освен любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз, посетителите ще научат и полезни чужди думи.

 

Организаторите провеждат тазгодишния „Панаир на езиците" под мотото "Да пазаруваш на чужд език - мисията възможна!".

Активностите са съсредоточени в Sofia Ring Mall на бул. „Околовръстно шосе" №214 от 12 до 17 часа.

 

Предвидени са занимателни игри на над 20 езика и множество награди, както и полезна информация за възможностите за изучаване на чужди езици и успешната реализация в живота благодарение на тяхното владеене.

 

В Брюксел Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан и с конференция, организирана съвместно от няколко генерални дирекции на Европейската комисия, както и Евростат, съобщават от пресцентър на Европейската комисия.

 

Конференцията ще се проведе днес и ще включва онлайн дебат за предизвикателствата, свързани с многоезичието в училищата, бизнеса и обществото.

 

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците.

 

Целта на отбелязването е да се повишава информацията за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европейския съюз има 24 официални езика, около 60 регионални/малцинствени езика, повече от 100 езика, говорени от хора от други части на света, т.е. общо това прави поне 255 местни езика.

 

Тази година в инициативата, която се осъществява с подкрепата на Столична община, участват Европейската комисия, Британски съвет, Френският институт, Гьоте институт, Чешкият център и още много културни институти, както и посолствата на Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Финландия, Република Хърватия и Швеция, и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5256 |25.09.2015 Честваме преподобна ЕФРОСИНИЯ . 0| 6074 |26.08.2015 Честваме светите мъченици Адриан и Наталия . 0| 6184 |19.06.2015 Честваме Св. Паисий Хилендарски . 1| 5715 |14.06.2015 Честваме Неделята на всички светии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads