Реклама / Ads
0| 7159 |04.05.2018 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме мъченица Пелагия, духовното име на много монахини

.
Според църковния календар на БПЦ, днес почитаме паметта на Св. преп. Пелагия и Св. препмчк. Игнатий Старозагорски. Св. преп. Пелагия живяла през 5 век в Антиохия. Житието на преп. Пелагия е пример за трансформацията на духа над плътта и естествения човешки стремеж за духовно израстване.
 
Пелагия била най-красивата жена в Антиохия по онова време. Тя била и много богата, затова можела да си позволи най-модерните дрехи, бижута, парфюми и всичко това, за да се харесва на мъжете.

Един ден в Антиохия се събрали известни духовници, които провели беседа с местните християни. В този момент край тях минала прекрасната Пелагия и заслепила всички останали с чудната си красота и богатство.

Събралите се останали впечатлени и очаровани от видяното, само епископ Нон се разплакал. Той се скрил в своята килия и започнал да се моли на Господ за душата на тази заблудена жена, която не върви във вярната посока.

Същата нощ епископ Нон сънувал странен сън, а на следващия ден, след края на службата, той произнесъл прочувствено слово за Иисус Христос, за смисъла на човешкия живот и други важни моменти от човешкото битие.

Когато проповедта свършила, епископ Нон получил писмо от красавицата Пелагия, която го молела да я приеме, защото искала да промени начина си на живот.

И така красивата Пелагия получила Свето кръщение. Била въведена в християнството. Тя раздала своето богатство на бедните и се посветила на аскетски начин на живот.

Нейното житие ни връща към живота на преп. Мария Египетска – разкаялата се блудница или на преп. Параскева Петка, която живяла смирено в продължение на много години в пустинята.

Три години по-късно тялото на Пелагия било открито в една бедна килия на отшелник. Монахини от близките манастири погребали покойната жена, а дякон Яков написал нейното житие, понеже лично станал свидетел на трансформацията й от жена, копнееща за човешка любов към жена, копнееща за духовна Христова любов.

Днес имен ден празнуват всички с имената Пелагия. Пелагия се използва като духовно име от много монахини, особено онези, които са постъпили в манастир, след като години наред са водили осъзнат цивилен и светски живот.

Тези монахини избират името Пелагия по примера на Св. преподобна, защото съвсем съзнателно са започнали да търсят Христовата любов в Божиите домове.
На тези монахини желаем здраве, смирение и много духовни подвизи!

Днес почитаме паметта и на един български светец – Св. препмчк. Игнатий Старозагорски. За него можете да прочете ТУК и да изслушате информацията от видеото по-долу!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7964 |23.03.2018 Честваме св. мъченица Лидия . 0| 5562 |10.03.2018 Църквата почита мъченица Галина . 1| 5955 |06.01.2018 Честваме Кръщение Господне - Богоявление . 0| 5705 |27.12.2017 Честваме Св. Стефан! Черпят Стефан, Венцислав, Стоян, Стефана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads