Реклама / Ads
0| 6476 |01.09.2011 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Симеоновден - начало на новата календарна година

.
В деня на преподобни Симеон Стълпник, българите отбелязват Симеоновден.
 

 

В представите на прадците ни септември бележел началото на новата календарна година. А св.Симеон се почитал като покровител на селскостопанския труд. Затова първият ден на новата трудова година е белязан от необикновена тайнственост  и магически смисъл.

 

По стар обичай на 1 септември тържествено се освещавали семената за посив, заедно с китка босилек – божието цвете, което има апотропейна сила да пази живата и нежива природа от беди, болести, порои и градушки. В някои села между семената слагали нанизани на червен конец чушки, плодове, орехи, сребърна монета и пепел от бъдника, които придавали подчертано магически характер на ритуала.

 

След празничната църквона служба хората отивали за дасадят нивите си. Обличали се в празнични нови дрехи. Украсявали с цветя колите и животните, като на рогата на воловете слагали малки кравайчете. Около колите и добитъка жените ръсели пепел от огнището на Бъдни вечер, а пред колата колели петел – курбан за св.Симеон. Специално за орачите жените приготвяли бяла погача, баница и варена кокошка. Правели и нещо засукано – например зелник,  за да се суче така късмета в дома.

 

Преди да започнат заораването, мъжете ритуално захранвали добитъка с обредния хляб. Разчупвали го на четири парчета – първият хвърляли на изток към слънцето; вторият – давали на воловете; третият заравяли в земята; четвъртият изяждали сами. Костите на обредната кокошка пък заравяли в първата бразда. Тези ритуали се изпълнявали, за да бъдат предотвратени бури и градушки, злодеянията на мамници, бродници и самовили, за да е берекетлия година.

 

В някои родопски села на Симеоновден празнували младите булки и бременните жени. За да са здрави и да родят хубави и силни дечица, жените не работели никаква домашна работа. Хората вярвали, че ако на този ден срещнеш бременна жена с пълни ръце – ще се роди много жито.

За щастието и късмета на неродените още деца жените гадаели по това какъв е полязът на дома – ако човекът, който пръв навести невеста или бременна, е добър и щедър, такъв ще е и късмета на бебето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7689 |18.08.2011 Честваме Успението на св.Иван Рилски . 0| 8452 |29.06.2011 Честваме светите апостоли Петър и Павел . 0| 6166 |11.05.2011 Честваме св.Герман - господар на летните бури . 0| 7014 |02.01.2012 Мойковден е, гадаем каква ще е новата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads