Реклама / Ads
0| 6408 |26.10.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Димитровден е - петел за именника, кокошка за именницата

.
На Димитровден стопаните се разплащали с наетите за летния сезон работници, овчарите и ратаите. Празникът се характеризира с обредното полазване - гадаене по първи гост. Обредът е същият, като този на Игнажден, но на Димитровден се нарича булезене, булезване или полязка.
 
Вярва се, че ако първият булазеник е от мъжки пол, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако булазеникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодородна и благополучна.

На Димитровден стопаните гледали дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярвали, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. За съжаление, през тази година на празника луната ще е във фаза „млада луна“, но може би това е знак за едно ново начало и по-добро бъдеще на селското стопанство у нас.

Друго характерно за димитровденските обичаи е, че на този ден започвали годежите и сватбите, за които през усиления летен сезон нямало време. На Димитровден момите извивали „сглядно хоро“ пред погледите на ергените и техните родители. Там на мегдана възрастните избирали своите бъдещи снахи, а младите виждали понякога за първи път бъдещата си булка.

Днес една от малкото традиции, оцеляла през годините, е на този празник да се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки. Димитровденската трапеза пази характерния си облик в българските домове, дори и в тези, в които няма именици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4766 |12.10.2017 Марешки: Ще има още оставки сред управляващите, но само на кокошкари и пионки . 6| 15005 |21.06.2017 Н. Марков: В НСО пее Петела от Бояна, службата унизи Лозан Панов . 4| 5823 |16.11.2016 Проф. Близнашки: И без ”петела” Борисов слънцето изгрява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads