Реклама / Ads
1| 8728 |11.05.2010 ЕТНО КАЛЕНДАР

Днес честваме светите братя Кирил и Методи

.
Днес Църквата почита паметта на светите братя Кирил и Методи – създателите на славянската азбука и писменост. Българите ги почитат и с един светъл национален празник – 24 май, ден на българската писменост и култура.
 

Братята Кирил и Методи се родили в Солун, в семейството на Лъв и Мария. Като знатни и заможни славяни, те осигурили на децата си отлично образование. По-малкият Кирил, който проявявал необикновени дарби, имал щастието да попадне в прочутата Магнаурска школа. Заради своя изключителен талант, получил прозвището Философ.

Пред него се открили възможности за блестяща кариера. Но липсата на всякаква суета у Кирил го накарала да напусне Цариград и да отиде в при своя брат Методи в манастира на Олимп. Там двамата братя се събрали, за да сътворят в пост и бдения, в самотничество над книгите азбука за езика на славянските народи, да преведата свещените книги на християнството на разбираем за нас език, да издигнат духовно и културно нашия народ.

Труден и пълен с изпитания бил пътят на светите братя. Много били враговете, пред които трябвало да доказват правотата на своето дело. Най-голямото предизвикателство било пътуването им до Рим, за да го защитят лично пред папата. Но там Кирил Философ тежко заболял. Постригал се за монах и само след 50 дни починал. Отишъл си от този свят на 14 февруари 869 г., преди да е видял плодовете на своето гениално творение.

След смъртта на Кирил, брат му Методий не се върнал в Моравия. Останал за известно време в Панония, където бил избран за неин епископ. През цялото време водел жестока битка с многобройните си врагове, които постоянно го клеветели, а делото им – хулели и порицавали.

До края на живота си Методи денем проповядвал за истинността и смисъла но това, което са създали с Кирил, а нощем - превеждал свещените книги от гръцки на славянски език. Въпреки угорченията, неговите усилия не останали напразни. Той оставил ценно наследство – превода на всички канонически книги на Свещеното писание и на църквоно-правния сборник Номоканон. И една огромна почит, която му отдават от деня на неговата смърт – 6 април 886 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11210 |15.04.2011 Днес е Лазаровден . 3| 13653 |25.03.2011 Днес е Благовещение, идва Спасителят . 5| 12253 |03.03.2012 Днес е Тодоровден - Конският Великден . 6| 8473 |06.03.2011 Днес са Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads