Реклама / Ads
0| 6605 |15.08.2010 ЕТНО КАЛЕНДАР

Днес е Голяма Богородица, почитаме Майката на Спасителя

.
Успение Богородично
На 15 август църквата отбелязва празника Успение (заспиване) на Пресвета Богородица. Това е един от 12-те големи християнски празници, който честват и православни, и католици.
 

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, вече на пределна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Последното желание на Дева Мария е да види Светите апостоли заедно. Те се пренасят по чуден начин пред вратите на дома й в Йерусалим. А три дни по-късно сам Исус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата, закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

В народната традиция празникът е популярен като Голяма Богородица. Посветен на Божията Майка, чрез него българинът засвидетелства своята обич и почитание към нейната непорочност, справедливост и вълшебна сила. Затова тя има толкова много превъплащения - на девицата, зачена от босилена китка и щастлива родилка, пред която цялата природа се поклонила, за да мине с младенеца в ръцем; на благодетелката на невести и родилки, които благославя за здраве и многодетство, на милостива майка, която утешава сиромашките жени, вдовици и страдащите, напътства нещастните и безпътни люде; на магьосницата, проклела кукувицата, че не спира да кука, трепетликата, че винаги трепери, магарето, че рови в свещената ясла, елата и брашляна, че не правели път да мине.

По стар обичай на 15 август в църквата има тържествена литургия. След това свещеникът освещава обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за умрелите. Вярващите даряват на храма свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Празникът откбелязва края на Богородичния пост. Оганизират се празнична трапеза или общоселски събор. Всяка къща коли курбан - агне, който нарича на светицата. Кожата и двете плешки на закланото животно носят в църквата, където се приготвя обредната храна за събора.

На празничната трапезата стопанките нареждат задължително ритуални погачи, мед и жито. Слагат още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле. Раздават богородична пита и плодове, за здраве и късмет на цялото семейство.

Именници днес са всички, които носят святото име Мария и неговите производни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 17015 |17.07.2010 Днес почитаме св.великомъченица Марина . 0| 6262 |20.06.2010 Днес почитаме св.Наум Охридски . 3| 7492 |21.05.2010 Днес е Черешова задушница, почитаме мъртвите . 2| 8187 |09.12.2010 Почитаме Св. Ана, покровителка на майчинството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads